India introduceert nieuwe belasting op goud


De Indiase regering heeft opnieuw een belasting op gouden sieraden ingevoerd. Bovenop de importheffing van 10% die juweliers moeten betalen om goud te importeren moeten zij vanaf nu ook 1% extra belasting in rekening brengen bij de verkoop van sieraden.

Volgens de Indiase regering zijn het vooral de rijke mensen die goud kopen en is daarom een extra belasting op sieraden gerechtvaardigd. Uit onderzoek van het Indiase ministerie van Financiën blijkt dat de rijkste 20% van de bevolking ongeveer 80% van de totale vraag naar sieraden voor haar rekening neemt.

Goud kopen ontmoedigen

India probeert al jaren goud kopen te ontmoedigen, omdat het edelmetaal bijna volledig geïmporteerd moet worden. Dat zorgt voor een bijna structureel tekort op de betalingsbalans, want de import van het edelmetaal is verantwoordelijk voor bijna een kwart van het tekort op de handelsbalans.

Het land importeert jaarlijks tussen de 800 tot 1.000 ton goud, terwijl er in het land naar schatting 20.000 ton goud aanwezig is in de vorm van goudbaren, gouden munten, juwelen en andere versieringen. Indiërs hebben de gewoonte om te sparen in goud, omdat veel inwoners geen toegang hebben tot een bank. Ook heeft de munt in het verleden veel waarde verloren, waardoor spaarders de voorkeur geven aan goud boven roepies.

Belasting op goud

De Indiase regering probeert al jaren het bezit van goud te ontmoedigen, maar tot op heden zonder succes. In 2012 werd al eens een soortgelijke belasting op gouden sieraden ingevoerd, maar die maatregel werd door grote stakingen in de juweliersbranche weer teruggedraaid. In 2013 werd een invoerheffing op goud geïntroduceerd, die stapsgewijs werd opgeschroefd tot 10%.

Ook kwam er in 2013 een omstreden importquotum, waarmee de beschikbaarheid van het goud ernstig verslechterde. De binnenlandse tekorten werden toen aangevuld met goudsmokkel langs de landsgrenzen en op de vliegvelden. Door de schaarste steeg de premie bovenop de wereldwijde goudprijs tot bijna 10%. Ook deze maatregel werd uiteindelijk als gevolg van deze onbedoelde effecten weer geschrapt.

Bureaucratie

Indiase juweliers raken gefrustreerd door alle overheidsbemoeienis en bureaucratie in hun land. “Voor iedere belasting moeten juweliers bij een andere overheidsinstantie zijn. Het wordt daarom voor een juwelier lastig om aan deze nieuwe belastingregel te voldoen”, zo verklaarde Aditya Pethe van Waman Hari Pethe Jewellers tegenover Reuters.

Indiërs kochten de afgelopen twee maanden wat minder goud dan normaal, omdat men rekende op een verlaging van de importheffing. Daardoor moesten juweliers tegen een veel lagere prijs hun goud verkopen. De discount ten opzichte van de wereldwijde goudprijs was op een gegeven moment zelfs $53 per troy ounce.

Maar tot de teleurstelling van veel Indiërs werd de importheffing niet verlaagd. Sterker nog, de heffing op doré goudbaren werd zelfs verhoogd van 8% naar 8,75%. Dit zijn goudbaren met een lagere zuiverheid die goudmijnen aanleveren.


India voert nieuwe belasting op goud in