India koopt meer zilver

India koopt dit jaar veel meer zilver dan vorig jaar, dat schrijven Eric Sprott en David Franklin op de website Proactiveinvestors. Werd er vorig jaar in totaal nog 1.900 ton zilver geïmporteerd, in de eerste vijf maanden van dit jaar was dat al meer dan 2.400 ton! Met nog een half jaar te gaan zal het totaal waarschijnlijk oplopen naar twee tot drie keer de totale import van vorig jaar.

Schattingen uit de industrie laten zien dat India in de eerste drie maanden van dit jaar 760 ton zilver importeerde. In april en mei werd er nog meer edelmetaal ingevoerd, respectievelijk 720 en 920 ton zilver. Volgens het Silver Institute was de totale wereldwijde zilverproductie het afgelopen jaar 24.478 ton zilver. Een simpele rekensom leert dat India in vijf maanden tijd al 10% van het wereldwijde aanbod van zilver in een heel jaar heeft gekocht!

Zilver profiteert van de strijd tegen goud
Zilver profiteert van de Indiase strijd tegen goud. De centrale bank en de regering van India proberen de aankopen van goud te ontmoedigen met allerlei beperkingen, maar ze laten zilver ongemoeid. Terwijl de importheffing op goud steeg naar 8% bleef die op zilver gelijk op een veel lager niveau. Ook kent zilver geen importbeperking die voorschrijft dat 1/5 deel van de import weer geëxporteerd moet worden.

Op 1 juli besloot de All India Gems and Jewellery Trade Federation, waar 90% van de Indiase juweliers bij aangesloten is, de verkoop van goudbaren en gouden munten aan banden te leggen. Opnieuw werd zilver ontzien.

Zilver aantrekkelijker
Door al deze ontwikkelingen is het aantrekkelijker geworden om zilver te kopen in plaats van goud. Ook de daling van de zilverprijs maakt het metaal misschien wat aantrekkelijker dan goud. Maar is zilver eigenlijk een substituut voor het gele metaal, zoals Eric Sprott en David Franklin beweren? Het moet de markt toch aan het denken zetten als de verkoop van goud wél en die van zilver niet verhinderd wordt.