India wil goudmijnen nieuw leven inblazen

De Indiase regering wil de binnenlandse goudproductie opschroeven en gaat daarom tachtig nieuwe vergunning uitgeven om oude mijnen opnieuw op te starten, zo meldt de Guardian. De regering denkt dat er voor ongeveer $2,5 miljard aan goud uit deze mijnen gehaald kan worden en wil deze bronnen weer aanboren om de import van goud terug te dringen.

India is een van de grootste afnemers van goud ter wereld met een jaarlijkse vraag van ongeveer 1.000 ton. Dit goud moet bijna allemaal geïmporteerd worden, omdat de goudmijnsector van India slechts een paar ton goud per jaar uit de grond haalt. De import van goud is al jaren een probleem voor de Indiase regering, omdat het zorgt voor een chronisch tekort op de betalingsbalans.

'War on Gold'

De afgelopen jaren heeft India op veel verschillende manieren geprobeerd de import van het edelmetaal te beperken. Zo werd goud kopen ontmoedigd door een steeds hogere importheffing op goud, oplopend tot meer dan tien procent. Ook heeft de regering meerdere keren geprobeerd het edelmetaal van huishoudens en tempels te ‘mobiliseren’, door goudrekening en goudgedekte obligaties te introduceren die rente geven op goud. Huishoudens kregen de mogelijkheid goud terug te brengen naar de bank, maar ook deze plannen kwamen nooit echt van de grond. De gouverneur van de Indiase centrale bank, Raghuram Rajan, heeft ook tevergeefs geprobeerd mensen uit goud te krijgen, evenals de World Gold Council.

Goudmijnen

De Indiase regering begint nu eindelijk in te zien dat ze de vraag naar goud onder de bevolking niet structureel kan onderdrukken. Om toch minder afhankelijk te worden van import gooit India het eindelijk over een andere boeg. Het land gaat haar binnenlandse goudreserves aanspreken en haar eigen goudmijnproductie opschroeven. In de 19e eeuw werd er ook al goud gedolven in India, toen het land nog een kolonie was van het Britse rijk. Het meeste goud dat toen uit de mijnen werd gehaald ging direct per schip terug naar Londen, samen met de andere waardevolle handelswaar.

Tot midden jaren ’70 werd er nog redelijk veel goud geproduceerd door de Indiase goudmijnsector, maar door onenigheid tussen vakbonden en stijgende productiekosten werden veel mijnen stilgelegd. Door de exploratie van goud weer op te starten en oude mijnen weer tot leven te wekken wil India zich minder afhankelijk maken van de import.

Traditie

Goud kopen is een traditie in India, het is in dat land een gewoonte om spaargeld om te zetten in tastbare waarde. Dat kunnen gouden munten en goudbaren zijn, maar vaker zijn het juwelen die bij speciale gelegenheden als cadeau worden aangeboden door familie. Volgens schattingen is er in India ongeveer 20.000 ton goud in private handen, waarvan 3.000 ton in tempels opgeslagen ligt.


India wil binnenlandse goudproductie opschroeven