India wil import 24 karaat gouden sieraden aan banden leggen


India overweegt de import van 24 karaat gouden sieraden te verbieden, zo schrijft Reuters. Goud wordt als sieraad ingevoerd tegen een veel lagere heffing van twee procent, om vervolgens omgesmolten te worden tot goudbaren en gouden munten. Op deze manier loopt de regering veel inkomsten mis.

In 2013 werd de importheffing op zuivere goudbaren naar 10% verhoogd, in een poging de import van het edelmetaal te ontmoedigen. Maar door vrijhandelsverdragen met andere Aziatische landen worden gouden sieraden nog steeds tegen een veel gunstiger importtarief van 2% belast. Daardoor is er een levendige handel ontstaan van eenvoudige 24 karaat ‘sieraden’, die tegen een geringe kostprijs gemaakt worden.

Van sieraden naar goudbaren

De kosten om 24 karaat goud te verwerken tot sieraden en vervolgens in India weer om te smelten is minder groot dan de kosten van de 10% invoerheffing op zuivere goudbaren. Deze vorm van arbitrage wil de overheid nu aan banden leggen, door de import van zuivere 24 karaat gouden sieraden tegen te houden.

Volgens Reuters wil de Indiase overheid de regels zodanig aanpassen dat alleen sieraden met een lager goudgehalte onder het 2% tarief vallen. Deze sieraden zijn immers veel minder interessant om tot goudbaren en munten om te smelten dan het 24 karaat materiaal.

Smokkel goud

Door de hoge importheffing van 10% wordt er veel goud de grens over gesmokkeld. Op de vliegvelden heeft de Indiase douane haar handen vol aan de controle op gesmokkeld goud. In het afgelopen financiële jaar (april 2014 t/m maart 2015) werd er volgens de Indiase minister van Financiën Arun Jaitley voor 8,32 miljard roepie (€115 miljoen) aan gesmokkeld goud onderschept. Vanaf begin april tot en met midden november van dit jaar is er al 4,3 miljard roepie aan goud onderschept (€59 miljoen).

India importeert dit jaar naar verwachting een recordhoeveelheid goud. De bevolking blijft het edelmetaal kopen als vorm van spaargeld en laat zich blijkbaar niet weerhouden door een hoge invoerheffing.


India wil import 24 karaat gouden sieraden aan banden leggen