Is dit een goed moment om goud te kopen?

Begin deze maand ging de goudprijs omlaag door uitspraken van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve gaf een subtiele hint van een mogelijke renteverhoging in 2023, waardoor sommige beleggers goud in de verkoop deden. De prijs van een kilo goud zakte in korte tijd van €50.000 naar €48.000. Een opmerkelijke koersdaling, omdat de fundamentals voor edelmetalen niet veranderd zijn. De reële rente is nog steeds negatief, wat betekent dat spaargeld na correctie voor inflatie een negatief rendement oplevert.

De laatste jaren zien we een sterke negatieve correlatie tussen de reële rente op Amerikaanse staatsobligaties en de goudprijs. Daalt de reële rente, dan gaat dat meestal gepaard met een stijging van de goudprijs. Toen de goudprijs vorig jaar tot recordhoogte steeg bereikte ook de rente een absoluut dieptepunt. De rente is sindsdien weer wat opgelopen, maar in verhouding daalde de prijs van het edelmetaal veel harder.

Goud en de rente

Onderstaande grafiek laat zien dat goud in maart relatief goedkoop was geworden in verhouding tot de reële rente. De goudprijs stond toen op het laagste niveau in bijna een jaar tijd. Na een opleving in mei, waarbij het edelmetaal de $1.900 per troy ounce en €50.000 per kilo weer aantikte, staat de koers van het edelmetaal nu weer relatief laag ten opzichte van de rente. De afgelopen jaren bleek dat een goed koopmoment. Is dit weer een goed moment om goud te kopen?

Goudprijs versus reële rente

Klik hier voor goudbaren

Klik hier voor gouden munten

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.