Is dit het moment om platina te kopen?

Platina is de afgelopen dagen sterk in prijs gestegen, maar het edelmetaal is nog altijd relatief goedkoop ten opzichte van goud, zilver en palladium. Is dit een goed moment om in platina te beleggen? Analiste Georgette Boele van de ABN Amro denkt in ieder geval van wel. In een nieuw rapport dat vorige week verscheen legt ze uit waarom dit edelmetaal juist nu zo aantrekkelijk is.

De afgelopen jaren hebben beleggers weinig plezier beleefd aan platina. Dit edelmetaal wordt voornamelijk gebruikt voor katalysatoren van dieselauto's en die waren de laatste jaren minder populair. Deze markt is goed voor 40% van de totale vraag naar platina, met als gevolg dat de prijs van dit edelmetaal daalde. Ook hebben strengere milieuregels bijgedragen aan het negatieve sentiment ten aanzien van dieselauto's. Volgens analiste Boele zijn deze zorgen terecht, maar is het edelmetaal hiervoor te hard afgestraft. Daarom voorziet ze een herstel van de platinaprijs.

Platina ondergewaardeerd

In het verleden was platina meestal duurder dan goud, maar nu is het edelmetaal ingehaald door zowel goud als palladium. Vooral palladium is de afgelopen jaren hard gestegen, want daarvan is de prijs is sinds 2016 bijna verdrievoudigd. Dit edelmetaal wordt gebruikt voor katalysatoren van schonere benzine-auto's en heeft daardoor de voorkeur bij de meeste beleggers. En terwijl de prijzen van goud en zilver de laatste maanden stegen deed de prijs van platina tot voor kort niets.

Door de prijsbeweging van de laatste weken is platina zeldzaam goedkoop geworden ten opzichte van zowel goud als palladium. Volgens Boele is het edelmetaal daarom een zeer aantrekkelijk alternatief. Platina is niet het nieuwe goud, maar beleggers voelen dat het een goedkoop alternatief is voor goud met waarschijnlijk minder neerwaarts risico. Ze schreef daar het volgende over:

"Palladium is al enige tijd duur, ondanks een verwacht tekort in het aanbod. De goudprijs is dit jaar significant gestegen en is gezien de positionering van beleggers teveel gestegen. Wij denken dat beleggers zich realiseren dat het risico op een correctie in goud is toegenomen. Daarom kiezen ze voor het goedkopere alternatief van zilver. Nu de zilverprijs een inhaalslag heeft gemaakt is platina het enige goedkope alternatief onder de edelmetalen dat waarschijnlijk kan profiteren als de goudprijs blijft stijgen. Dat terwijl platina een beperkt neerwaarts risico kent, omdat de prijs nog steeds op een relatief laag niveau staat."

Platina is relatief goedkoop geworden (Bron: ABN Amro)

Hogere platinaprijs

Volgens Boele is platina momenteel erg aantrekkelijk voor beleggers, maar is het edelmetaal zeker niet het nieuwe goud. De markt voor platina is namelijk minder liquide dan de goudmarkt en centrale banken houden geen voorraden in platina aan. Ook reageert het edelmetaal minder sterk op veranderingen in de rente en de dollarkoers dan goud.

Boele ziet op dit moment meer opwaarts potentieel in platina en heeft haar koersdoel daarop aangepast. Voor eind dit jaar is het koersdoel verhoogd van $760 naar $900 per troy ounce, terwijl het koersdoel voor eind 2020 werd verhoogd van $860 naar $1.100 per troy ounce. Het koersdoel voor palladium werd daarentegen verlaagd van $1.200 naar $1.100 per troy ounce voor eind volgend jaar.

ABN Amro geeft nieuwe koersdoelen voor de edelmetalen (Bron: ABN Amro)

Wilt u beleggen in platina? Klik dan hier voor ons assortiment