Is dit het moment om platina te kopen?

De afgelopen maanden steeg de prijs van palladium naar recordhoogte, maar misschien is platina op dit moment wel veel interessanter. De prijs van dit edelmetaal zit al jaren in een dalende trend en bereikte onlangs zelfs het laagste niveau sinds 2008, maar de laatste weken is de platinaprijs echter weer gestegen. Het edelmetaal brak onlangs uit een lange neerwaartse trend en trekt daarmee opnieuw de belangstelling van beleggers. Is dit het moment om in te stappen?

Platina wordt voornamelijk gebruikt om de schadelijke uitstoot van dieselauto's te verminderen, maar door het dieselschandaal is de vraag naar dit type voertuigen de afgelopen jaren afgenomen. Dat heeft een negatieve impact gehad op de vraag naar het edelmetaal, met een prijsdaling tot gevolg. Volgens analiste Georgette Boele van de ABN Amro zijn de fundamentals echter niet zo negatief als beleggers vermoeden. Ze vindt dat het edelmetaal te goedkoop is geworden en verwacht daarom een stijging van de platinaprijs tot $950 per troy ounce tegen het einde van dit jaar. Voor volgend jaar houdt ze rekening met een prijsstijging tot $1.100 per troy ounce.

Platinaprijs breekt uit neerwaartse trend (Bron: Goudstandaard)

Platina versus palladium

De prijs van palladium is nu al een jaar hoger dan de platinaprijs, maar dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog, historisch gezien was platina meestal het duurdere edelmetaal. Dat het prijsverschil de laatste jaren zo is omgedraaid in het voordeel van palladium is het gevolg van een sterk toegenomen vraag naar benzine-auto's. Daarin worden andere katalysatoren op basis van palladium gebruikt. Daardoor is er een structureel tekort ontstaan, wat de prijs alsmaar verder heeft opgedreven.

Het prijsverschil is nu zo groot dat het voor autofabrikanten lucratief wordt om alternatieven te ontwikkelen op basis van platina. Ook lijkt het marktaandeel van dieselauto's niet meer verder te dalen. Deze ontwikkelingen kunnen een gunstig effect hebben op de platinaprijs.

Palladium relatief duur ten opzichte van goud (Bron: Bloomberg)

Beleggers stappen in ETF's

Dat het sentiment onder beleggers ten aanzien van platina verandert blijkt ook uit de voorraadontwikkeling van platina-ETF's. Sinds het begin van dit jaar hebben deze fondsen ongeveer 20 ton van het edelmetaal aan hun voorraden toegevoegd. In totaal beheren deze fondsen nu ongeveer 90 ton, zoals onderstaande grafiek van Bloomberg laat zien. Uit de tweede grafiek kunnen we afleiden dat ook speculanten weer positief zijn over het edelmetaal. Eind maart liep hun netto long positie op tot het hoogste niveau in een jaar tijd. Dit suggereert dat zij in de nabije toekomst een hogere prijs verwachten.

Platina ETF's zien voorraden stijgen (Bron: Bloomberg)

Speculanten nemen weer positie in platina (Bron: Bloomberg)

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.