Is dit het moment om zilver of platina te kopen?


De goudprijs bereikte eerder deze week het hoogste niveau in zes jaar tijd, terwijl de prijzen van zilver en platina bleven liggen. Voor een troy ounce goud krijgt u momenteel meer dan 90 troy ounce zilver, de hoogste ratio sinds het begin van de jaren '90.

Ondertussen staat de platinaprijs ongeveer een derde lager dan tijdens de zomer van 2016. Platina is de afgelopen dertig jaar nog nooit zo goedkoop geweest ten opzichte van goud.

Zilver en platina relatief goedkoop

Door de stijging van de goudprijs zien we dat klanten winst nemen op hun goud en op zoek gaan naar alternatieven. In dat geval zijn zilver en platina mogelijk interessante opties, omdat deze edelmetalen relatief goedkoop zijn geworden ten opzichte van goud.

Ook historisch gezien zijn beide edelmetalen nu sterk ondergewaardeerd ten opzichte van het gele metaal. Platina staat momenteel de helft lager dan de gemiddelde historische ratio sinds 1990, terwijl zilver ongeveer 40% lager staat dan haar gemiddelde historische ratio ten opzichte van goud sinds begin 1800.

Waarom zijn deze edelmetalen in prijs gedaald?

Zilver kent veel industriële toepassingen en gedraagt zich daarom meer als een grondstof dan goud. En de prijzen van grondstoffen staat al jaren onder druk. Ten opzichte van aandelen staan de prijzen van grondstoffen zelfs een een dieptepunt. Ook is het denkbaar dat zilver meer last heeft gehad van de opkomst van virtuele munten. Maar nu de prijzen van virtuele munten weer zijn opgelopen lijkt het edelmetaal een aantrekkelijke optie.

Zilver is na de top van juni 2016 (‘Brexit’) met circa 30% gedaald. Ook is de zilverkoers aan het uitbodemen. Met de huidige koers van €435 per kilo kunnen maar weinig mijnen winstgevend het zilver uit de grond halen. De koers van €400 wordt gezien als het 'onhoudbare' niveau waarop zilvermijnen niet kunnen blijven produceren.

Zilverprijs schommelt al jaren rond de €430 per kilo

De prijs van platina staat onder druk door negatieve berichten over vervuilende dieselauto's. Platina wordt immers voornamelijk gebruikt voor katalysatoren voor dieselauto's, die door strengere milieuregels minder populair zijn geworden. Toch blijft dit edelmetaal de komende jaren van essentieel belang, omdat er wereldwijd nog steeds veel dieselauto's worden verkocht.

Ook de prijs van platina staat relatief laag

Beleggen in zilver of platina?

Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar als deze prijsverhoudingen terugkeren naar het langetermijngemiddelde, dan is dit misschien een interessant moment om platina of zilver te kopen.

Wilt u profiteren van een mogelijk herstel van platina, dan kunt u bijvoorbeeld beleggen in de platina Maple Leaf. Deze munt kopen wij als ‘betaalmiddel’ aantrekkelijk in. Binnen de EU worden deze beleggingsmunten tegen de gunstige btw-margeregeling verhandeld, in tegenstelling tot platinabaren die met 21% belast worden.

Voor beleggers die het zilver in eigen fysiek bezit (‘thuis’) willen hebben adviseren wij zilveren munten aan te schaffen zoals de Maple Leaf of de Wiener Philharmoniker. Net als platina munten worden ook zilveren munten tegen de gunstige btw-margeregeling verhandeld. Daarmee zijn beleggingsmunten voor particulieren veel aantrekkelijker dan de zilverbaren, die onder het hoge btw-tarief vallen.

Btw-vrij zilver kopen?

Wie echter het meeste zilver voor zijn geld wil verkrijgen kan het beste zilveren baren kopen in Zwitserland in combinatie met opslag (beveiligd en verzekerd) via AunexumSafe. Zilverbaren zijn daar vrijgesteld van btw, omdat Zwitserland niet in de EU ligt en dus andere belastingregels hanteert. De zilverbaren blijven in dit geval in een Zwitserse kluis liggen. U kunt het edelmetaal daar niet ophalen, omdat u dan btw zou moeten afdragen. Wel kunt u het zilver op ieder gewenst moment weer aan ons verkopen.

Wilt u meer weten of beleggen in zilver of platina? Wij informeren u graag. Neem contact met ons op via contact@goudstandaard.com of telefonisch op werkdagen via 088-4688488.