Is goud overgewaardeerd?

De goudprijs staat op recordhoogte, maar betekent dat ook dat het edelmetaal momenteel duur is? Gisteren schreven we al dat de prijs van goud gecorrigeerd voor inflatie helemaal niet op recordhoogte staat. Gemeten naar koopkracht was het oude record van $1920 per troy ounce in 2011 hoger en het vorige record van $850 in 1980 zelfs veel hoger. De goudprijs kan dus met tientallen procenten stijgen voordat we kunnen spreken van een record in reële termen.

Ook op basis van andere indicatoren lijkt goud nog niet bijzonder duur. In verhouding tot de monetaire basis, de totale schulden en de algemene economische situatie lijkt goud nu minder duur dan tijdens eerdere pieken. Onderstaande tabel plaatst de situatie van vandaag de dag in perspectief met de cijfers van 1980 en 2011. Een interessante invalshoek die suggereert dat de goudprijs nog veel verder kan stijgen.

Aanbod goud sterk toegenomen

Uiteraard moeten we hieraan toevoegen dat de bovengrondse goudvoorraad de afgelopen decennia sterk is toegenomen. Hoewel daar geen exacte cijfers van bekend zijn komen de schattingen uit op bijna 197.000 ton. Daarvan bestaat bijna de helft (47%) in de vorm van sieraden en een kleine 40% in de vorm van munten en baren. Goud voor industriële toepassingen en overige toepassingen is goed voor de resterende 14% van de bovengrondse goudvoorraad. Ter vergelijking, in 1980 was de bovengrondse goudvoorraad met ongeveer 90.000 ton ruim de helft kleiner. In 2011 was er naar schatting ongeveer 170.000 ton goud aanwezig boven de grond.

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines