Italië overweegt helikoptergeld: Tijdelijk geen hypotheek betalen

De Italiaanse regering is in gesprek met banken om hypotheekbetalingen voor huishoudens en bedrijven tijdelijk op te schorten. Dit plan moet een extra stimulans geven, nu het coronavirus de hele Italiaanse economie dreigt stil te leggen. Afgelopen weekend nam de regering al een radicale maatregel door bepaalde gebieden van de buitenwereld af te sluiten, maatregelen die inmiddels voor het hele land gelden. Niet alleen toerisme en handel, maar ook industrie, transport en tal van andere sectoren zullen daar de gevolgen van ondervinden.

De Italiaanse regering heeft vorige week al €7,5 miljard vrijgemaakt om de economie te ondersteunen. Daardoor komt het begrotingstekort dit jaar €6,5 miljard hoger uit dan het maximum dat is vastgesteld door de Europese Commissie. Dat tekort zal nog verder oplopen als huishoudens en bedrijven hun hypotheek tijdelijk niet hoeven te betalen. De plaatsvervangend Minister van Financiën, Laura Castelli, maakte dit nieuwe plan in een radio-interview bekend. Daarin sprak ze ook over ondersteuning voor bedrijven die tijdelijk hun personeel naar huis moeten sturen.

Italiaanse banken in de gevarenzone

De Italiaanse bankensector heeft voor meer dan €1.400 miljard aan leningen verstrekt aan de private sector. De grootste Italiaanse bank is Intesa Sanpaolo met ongeveer €400 miljard aan uitstaande leningen. De Italiaanse economie heeft relatief weinig private schulden, maar tegelijkertijd scoort het land vrij slecht op het percentage slechte leningen. Van alle uitstaande kredieten is 8,2% aangemerkt als 'slechte lening', wat betekent dat er in deze gevallen sprake is van een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen.

Met het plan om hypotheekbetalingen tijdelijk op te schorten geeft de Italiaanse regering niet alleen ondersteuning aan huishoudens en bedrijven, maar ook aan de bankensector. Jacopo Ceccatelli van de Italiaanse broker Marzotto SIM zegt tegenover Bloomberg dat de regering op deze manier via de bankensector fiscale stimulering kan toepassen. "Als de overheid de banken gebruikt als instrument om stimulerend beleid te voeren, dan worden de banken daar niet direct door geraakt. Alles wat banken weggeven aan klanten moet gedekt worden door de overheid."

Slechte leningen

Een paar jaar legden beleggers nog het vergrootglas op Italiaanse banken vanwege het hoge percentage slechte leningen. Die situatie is inmiddels wat verbeterd, maar nog altijd zijn de leningenportefeuilles van deze banken veel slechter dan die van banken in noord-Europese landen. Dat betekent dat de bankensector van Italië vrij kwetsbaar is bij een nieuwe economische terugval. In 2018 ging de ECB daarover zelfs in gesprek met de Italiaanse bankensector. Dit probleem kan door de economische schok van het coronavirus opnieuw aan de oppervlakte komen.

Italiaanse banken hebben nog altijd veel slechte leningen op hun balans staan (Bron: Ceicdata.com)

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines