Japanners kopen meer fysiek goud

Voor het eerst sinds 2004 kopen Japanners meer goud dan ze verkopen. “Japanners overwegen steeds vaker goud als onderdeel van een beleggingsportefeuille en als verzekering voor de toekomst”, zo verklaarde Kate Harada van de Japanse goudaanbieder Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K. tegenover Bloomberg Businessweek.

Vooral de zwakkere yen motiveert Japanners om fysiek goud te kopen. “Een groeiend aantal mensen gebruikt goud als hedge tegen aandelen en andere bezittingen die in yen genoteerd staan”, zo licht Harada toe.

De prijsdaling van goud in april stimuleerde wereldwijd de vraag naar gouden munten en sieraden. Vooral in India en China, waar men een sterke culturele band heeft met het edelmetaal, nam de vraag explosief toe. In Japan wordt de vraag naar goud gedreven door de zwakte van de eigen munt. In het verleden was de yen veel sterker, waardoor de behoefte om goed te kopen minder groot was dan nu.

Harada merkt op dat vooral de goudbaar van 500 gram erg populair is onder de particuliere klanten. Ook komen er steeds meer jonge klanten in de winkels van Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K. Ze maken zich zorgen over de waarde van de munt en van hun pensioenstelsel. Door fysiek goud te kopen beschermen ze zich tegen het valutarisico van de yen.

Meer vraag naar goud
Onlangs werd bekend dat Japanse beleggers meer geld in goud-ETF’s stoppen, verhandelbare aandelen die inwisselbaar zijn voor goud. Het grootste goud-ETF van Japan groeide alleen dit jaar al met 10% in volume. Het contrast met het veel grotere GLD fonds is groot, want dit ETF is in 2013 al met bijna 30% in omvang afgenomen.

Japan importeerde tussen januari en mei van dit jaar 7.686 kilogram goud, een veelvoud van de 2.994 kilogram in dezelfde periode van vorig jaar. Het laat zien dat ook Japanse beleggers steeds meer belangstelling hebben voor fysiek edelmetaal.

Op de Tokyo Commodity Exchange handelt men ook actief in goudcontracten. In april wisselden 1,72 miljoen contracten van eigenaar, het grootste handelsvolume sinds september 2009.

Japanners kopen ook meer fysiek goud, de import was ruim 2,5x zo groot als vorig jaar