Japanners kopen veel meer goud door negatieve rente
Door de extreem lage rente neemt ook de vraag naar goud in Japan weer toe, zo verklaarde de grootste goudhandelaar van het land tegenover Bloomberg. De goudprijs is dit jaar al meer dan 17% gestegen, maar dat weerhoud de bevolking er niet van een deel van hun spaargeld om te zetten in goud. Het besluit van de Bank of Japan om het voorbeeld van de ECB te volgen met negatieve rente geeft spaarders in Japan een extra reden tot goud kopen.

“Veel consumenten maken de afweging dat het beter is om spaargeld om te zetten in goud als veilige haven, dan om het op een bankrekening te zetten die bijna geen rente oplevert”, zo verklaarde Takahiro Ito van goudhandelaar Tanaka Kikinzoku Kogyo tegenover Bloomberg.

De prijs van een gram goud bereikte vorige week een piek van 5.027 yen per gram, omgerekend ongeveer $44. Dat was de hoogste koers sinds juli vorig jaar. “Veel klanten komen normaal gesproken goud verkopen, maar we krijgen nu het gevoel dat meer klanten juist goud kopen. Zelfs tegen een goudprijs van meer dan 5.000 yen per gram”, zo constateert Ito.

Negatieve rente

In een poging de kredietverlening te stimuleren volgt de Bank of Japan het voorbeeld van de Europese Centrale Bank, die al langer een negatieve rente hanteert. Daardoor wordt lenen weliswaar goedkoper, maar tegelijkertijd wordt sparen minder aantrekkelijk gemaakt. Een onbedoeld gevolg van dit monetaire beleid is dat spaarders hun geld bij de bank weghalen en besluiten contant geld in een kluisje te bewaren. Ook zullen meer Japanners goud kopen en in een kluisje stoppen.

De Bank of Japan voert een zeer risicovol beleid, want naast een negatieve rente draait ook de spreekwoordelijke geldpers op volle toeren. Het balanstotaal van de centrale bank is door het opkopen van staatsobligaties en aandelen meer dan verviervoudigd sinds het begin van de financiele crisis in 2008.

De vraag naar beleggingsgoud in Japan bereikte vorig jaar een niveau van 32,8 metrische ton, een stijging van meer dan 80% ten opzichte van 2014. In dat jaar was de vraag naar beleggingsgoud volgens de World Gold Council slechts 17,9 metrische ton.