De verzwakking van de Japanse economie en groeiende zorgen over deflatie hebben ertoe geleid dat de centrale bank van Japan heeft aangekondigd verdere maatregen tot kwantitatieve verruiming te gaan nemen. Dit is alweer de tweede maand op rij dat de centrale bank van Japan een nieuwe ronde van geld stimulering aankondigt.

Een ongewone stap aangezien de centrale bank van Japan al jaren aangeeft de rondes van QE (kwantitatieve verruimingen) te gaan beperken of zelfs te stoppen. Desalniettemin zal er vanaf volgende maand weer een stimuleringsronde van 11 Triljoen Yen plaatsvinden (108.6 miljard euro). En het totaal naar 91 triljoen Yen gaan brengen (900 miljard Euro).

Ironisch gezien, heeft deze aankondiging geleid tot een 0.50% daling van USD/JPY verhouding. De Japanse munt is dus sterker i.p.v. zwakker geworden wat negatieve gevolgen heeft voor de Japanse export. Dit is absoluut niet wat de Japanners hadden verwacht. De US Dollar/Japanse Yen verhouding is op dit moment gelijk aan het niveau van vorige week. Een welingelichte bron vertelde dat 10 triljoen Yen de minimale marktverwachting was.

Er was eigenlijk gehoopt op een stimuleringsronde van 15 triljoen Yen. Aangezien het niet gelukt is om de hoeveelheid van 15 triljoen Yen te bereiken is de stimuleringsronde van 11 triljoen Yen een teleurstelling voor de markt gebleken. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe de markt verslaafd raakt aan stimuleringsrondes vanuit de Centrale banken. Tevens is het een voorbeeld van hoe dit beleid onderhevig is aan de wet van remmende meeropbrengsten.

Dergelijke stimulatie- programma’s zullen in de toekomst moeten blijven groeien willen ze een sterk effect blijven creëren. De bank van Japan wordt op deze manier met de neus op de feiten gedrukt. Op een dergelijke manier zal de Japanse economie niet meer zonder monetaire stimuleringsrondes kunnen blijven functioneren.

Er is een parallel te trekken met een verslaafde welke zijn drugstoevoer nodig heeft om te kunnen blijven stimuleren. Desalniettemin functioneert de centrale bank van Japan sinds eind jaren negentig onder een dergelijk monetair beleid. De voornaamste reden van de Centrale bank van Japan is het afwenden van deflatie.

Sinds eind jaren negentig kent Japan geen economische groei, geen daling en een groeiende schuldenberg. Praktisch kwakkelt de Japanse economie al 15 jaar voort en ziet de Japanse politiek geen uitweg anders dan opeenvolgende rondes van QE (kwantitatieve verruiming). Het ziet er sterk naar uit dat Europa en de V.S. richting een dergelijk kwakkelscenario zullen gaan. 


Bron: Goldmoney