JP Morgan: "Nieuwe bull market voor goud is begonnen"

De goudprijs is dit jaar al 20% gestegen, maar volgens analiste Solita Marcelli van JP Morgan is dit nog maar het begin van een nieuwe en langdurige bull market in goud. De bank adviseert haar klanten zelfs om goud te kopen, omdat het edelmetaal door de extreem lage rente een interessant alternatief is geworden voor staatsobligaties. Marcelli verwacht dat de goudprijs dit jaar de $1.400 per troy ounce zal aantikken. In een interview met CNBC zegt ze het volgende:

"De goudprijs kan veel hoger, we raden onze klanten aan zich te positioneren voor een langdurige bull market in goud. We gaan de $1.400 per troy ounce dit jaar wel halen. Met zoveel negatieve rente wereldwijd ziet goud er steeds aantrekkelijker uit. Goud is een asset die geen rendement oplevert, maar het edelmetaal heeft ook beperkte opslagkosten. Vergelijk je dat met obligaties met een negatieve rente, dan is goud momenteel aantrekkelijker.

Centrale banken overwegen diversificatie van hun reserves, omdat ze anticiperen op negatieve rente op hun staatsobligaties. Dan is goud een alternatief dat minder kosten met zich meebrengt. En goud is een goede portfolio hedge in een omgeving waarin staatsobligaties minder rendement meer opleveren. Goud kan misschien zelfs de rol van staatsobligaties overnemen als veilige haven. We zijn heel positief over goud."


Solita Marcelli: "Nieuwe bull market in goud is begonnen" 


Hoe lang duurt het nog voor we die $1.400 gaan bereiken?
"Ik denk dat we op de korte termijn een correctie kunnen zien tot $1.260 per troy ounce, maar een prijs van $1.400 is later dit jaar zeer waarschijnlijk."

Goud kwam boven de $1.300, maar zakte daarna snel terug. Hoe zie jij dat?
"De goudprijs is heel snel gestegen en we zagen dan ook wat winstnemingen. Ik denk dat het negatieve sentiment in de markt en de verwachting van een verdere daling van de rente meer mensen richting goud zal bewegen. Er is in januari en februari al veel speculatief geld richting goud gegaan, maar de totale voorraden van goud-ETF’s zijn vandaag de dag nog steeds veel lager dan in 2012.

Ik denk dat heel veel mensen kijken naar het beleid van de Federal Reserve en de richting waarin de dollar zal bewegen en ik geloof dat de bull market in goud nog verder zal aanhouden."


Wat verwacht je de komende tijd van de dollar?

"Een sterkere dollar is ongunstig voor grondstoffen, maar voor olie verwachten we dat de prijs de komende tijd in een bandbreedte van $45 tot $50 zal blijven. Dat is een strijd tussen de productie van schalieolie in de VS en OPEC landen die marktaandeel willen winnen. We verwachten niet dat olie een sterke beweging omhoog of omlaag zal maken. De Japanse yen zal waarschijnlijk verder aansterken, terwijl de dollar de komende tijd volgens ons maar beperkt zal bewegen ten opzichte van de euro."

Banken positief over goud

Veel banken hebben zich laten verrassen door de stijging van de goudprijs. Sinds het begin dit jaar is het gele metaal in dollars met 20% in waarde gestegen. De plotselinge ommekeer in de goudmarkt was voor verschillende banken reden om hun koersdoel voor dit jaar bij te stellen. Analiste Georgette Boele van de ABN Amro verhoogde in februari haar koersdoel naar $1.300 per troy ounce en verwacht nu dat de prijs eind dit jaar een niveau van $1.370 zal bereiken. Eerder deze week verhoogde ook Goldman Sachs haar verwachting voor de goudprijs, vanwege het ruime monetaire beleid van centrale banken en de negatieve rente die daar het gevolg van is.

Bij een negatieve rente is het minder interessant om je vermogen te bewaren in staatsobligaties of op een spaarrekening bij de bank. Het wordt dan veel aantrekkelijker om in goud te beleggen.


JP Morgan verwacht een nieuwe bull market in goud