Kan platina munt van $1 biljoen het schuldenplafond oplossen?

De Verenigde Staten lopen binnenkort opnieuw tegen het schuldenplafond aan. Vanaf halverwege oktober zou de regering geen geld meer hebben om salarissen te betalen. Door een nieuw wetsvoorstel dat eerder deze week is aangenomen is dat gevaar voorlopig geweken, maar anders was er nog een andere optie geweest. Namelijk de trillion dollar platinum coin, een platina munt met een nominale waarde van $1 biljoen.

Deze week kwam het idee van een platina munt van $1 biljoen weer in de media. Niet voor het eerst, want ook in 2011 en 2021 opperden mensen het idee om een dergelijke munt te slaan. De Amerikaanse wetgeving staat de overheid namelijk toe om onbeperkt platina munten te slaan en daar zelf een waarde aan toe te kennen. Door een platina munt met een extreem hoge waarde te maken kan de regering een boekhoudkundige winst op haar eigen rekening zetten.

Platina munt van $1 biljoen

Het plan om een munt te slaan met een zeer hoge nominale waarde werd al in 1992 voorgesteld door Bo Gritz van de conservatieve Populist Party. In 2010 beschreef advocaat Carlos Mucha het idee om dat te doen met een platina munt. Het verschil tussen de productiekosten van de munt en de nominale waarde, het getal dat erop staat, zou de regering kunnen boeken als seigniorage. Door een munt te maken met een nominale waarde van $1 biljoen zou de regering weer over voldoende geld beschikken om het schuldenplafond een paar maanden vooruit te schuiven.

Het concept van de trillion dollar platinum coin kreeg eind 2012 grootschalige aandacht in de media, toen het schuldenplafond zich opnieuw aandiende. Econoom Paul Krugman ondersteunde het idee, omdat het volgens hem aantoonde dat geld niets meer is dan een sociale constructie. Toch kent het concept van zo'n munt ook veel tegenstanders. Het uitvoerende orgaan van de regering zou daarmee over de rechten en privileges van het wetgevende orgaan van de regering heen walsen. Ook zou het weinig respectvol zijn naar de belastingbetaler om het schuldenplafond op die manier te omzeilen.

Platina munt van $1 biljoen om het schuldenplafond te omzeilen?

Monetaire financiering?

Als de Amerikaanse regering een platina munt van $1 biljoen aan de Federal Reserve verkoopt, dan is dat monetaire financiering. De overheid kan dan geld van de centrale bank gebruiken om salarissen te betalen en schulden af te lossen. Voor de meeste centrale banken is dat ontoelaatbaar, omdat het kan leiden tot hyperinflatie.

In theorie kan de regering daar omheen werken, door na verloop van tijd met de uitgifte van staatsobligaties hetzelfde bedrag weer uit de markt te halen en de platina munt op een later moment weer terug te kopen van de centrale bank. Op die manier kan de regering het schuldenplafond in de toekomst alsnog proberen te omzeilen. Bijvoorbeeld wanneer het Congres geen akkoord kan bereiken over de verhogen van het plafond.

In 2011 veroorzaakte het schuldenplafond bijna een crisis, toen er pas op het allerlaatste moment een akkoord werd bereikt. Dat zorgde destijds voor veel onrust op de financiële markten. De goudprijs steeg tot recordhoogte, terwijl de Amerikaanse rente omhoog schoot. Verschillende kredietbeoordelaars verlaagden toen de kredietstatus van de VS. Een herhaling van dat scenario wil de Amerikaanse regering natuurlijk koste wat kost voorkomen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines