Koers dollar schiet omhoog door ‘hawkish’ Federal Reserve

De euforische stemming die vorige week op de financiële markten heerste, werd door de Federal Reserve behoorlijk de kop ingedrukt. De ‘dot plot’ gaf aan dat de meeste leden van het FOMC verwachten dat de rente uiterlijk eind 2023 wordt verhoogd. Vorige maand was dit nog medio 2024. Dit was voor de markten aanleiding om in te prijzen dat de tolerantie van de Fed voor inflatie minder ver zal gaan dan verwacht. De kortetermijnrentes in de VS schoten omhoog en de dollar begon aan een rally.

Vooralsnog reageren de markten exact zoals je zou verwachten na een belangrijke ‘hawkish’ verrassing: de reële rentes stijgen, de inflatieverwachtingen dalen, risicoactiva worden verkocht en de Amerikaanse dollar is de onbetwiste winnaar. Van de grote valuta wist vorige week alleen de Braziliaanse real de prestatie van de dollar te overtreffen. Deze week zal de aandacht duidelijk uitgaan naar de lawine van toespraken en mededelingen vanuit de Federal Reserve, waarvan er verdeeld over de week een tiental op de agenda staat.

De markten zullen helder proberen te krijgen hoe ver de Fed met deze ‘hawkish’ ommezwaai wil gaan en welke factoren daarbij bepalend zijn. In de eurozone en het VK wordt het macro-economische nieuws gevormd door de PMI-indices voor economische activiteit. Wij denken echter dat dit sterke cijfers zullen zijn – zoals de markten al hadden verwacht – en dat het effect op de markt daarom beperkt zal blijven. Ten slotte komt donderdag de Bank of England bijeen. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De industriële productie in de eurozone bleek in mei flink te zijn gestegen, maar dit nieuws werd volledig overschaduwd door de bijeenkomst van de Fed. De rally van de dollar werd ten opzichte van de euro aangewakkerd door de afbouw van de ‘long’-posities die marktpartijen in de aanloop naar de bijeenkomst van de Fed hadden opgebouwd. De flash-PMI-indices voor economische activiteit van deze week zouden opnieuw heel hoog moeten zijn, omdat de economische activiteit door het opheffen van de lockdowns sterk toeneemt. Toch zal het effect hiervan op de markt waarschijnlijk beperkt blijven, omdat de markten zich richten op de mededelingen en toespraken vanuit de Fed.

Britse pond

Uit het VK kwam opnieuw een lading positief economisch nieuws. De werkloosheid bleek in mei sterk te zijn gedaald en de lonen stegen sneller. De recente mondiale inflatietrend zette zich voort – wat een opwaartse verrassing was. Toch deed dit er allemaal niet veel toe, want de markten werden uit het veld geslagen door de ‘hawkish’ houding van de Federal Reserve. Hierdoor wordt overigens ook de bijeenkomst van de Bank of England deze week extra interessant. We houden het voor mogelijk dat het MPC – in ieder geval in zijn retoriek – in de voetsporen van de Fed zal treden, en dat zou volgens ons een stevige basis onder de koers van het Britse pond leggen, vooral ten opzichte van de euro.

Amerikaanse dollar

De secundaire economische indicatoren voor de VS bleken iets zwakker te zijn geworden, maar vanwege de ‘hawkish’ verrassing van de Fed negeerden de markten deze informatie vorige week volledig. Niet alleen gaf de ‘dot plot’ aan dat de Fed zijn planning voor het verhogen van de rente vervroegt, maar ook suggereerde voorzitter Powell tijdens de persconferentie dat de Fed veel minder tolerant tegenover inflatie boven het doel staat dan de markten op grond van de eerdere communicatie hadden verwacht.

Meer algemeen lijkt de Federal Reserve ons idee te delen dat de belangrijkste beperkingen voor de groei van de Amerikaanse economie aan de aanbodkant zitten en niet aan de vraagkant. We kijken uit naar de vele toespraken die deze week vanuit de Fed worden gehouden en die meer duidelijkheid moeten geven over dit nieuwe perspectief. In de komende twee weken zullen we onze prognoses mogelijk herzien.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl