LBMA: Goudvoorraden in Londen verder toegenomen
De goudvoorraden in Londen zijn de afgelopen jaren weer toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de London Bullion Market Association (LBMA). Sinds deze statistieken in 2016 voor het eerst openbaar werden gemaakt is de totale geregistreerde goudvoorraad in Londen met 7,4% toegenomen, terwijl de geregistreerde zilvervoorraad in dezelfde periode zelfs met 16,1% gestegen zijn. Deze cijfers bevestigen dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds een belangrijke knooppunt is voor internationale goudmarkt.

Aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar lag er ongeveer 7.780 ton goud in de verschillende goudkluizen van Londen, bijna evenveel als de totale goudvoorraad die de Verenigde Staten in Fort Knox bewaren. Het gaat dan niet alleen om de goudvoorraad van de Bank of England, maar ook om edelmetaal dat verschillende centrale banken, bullion banks en andere financiële instellingen in bewaring hebben gegeven bij gespecialiseerde opslagbedrijven als Brinks, G4S Cash Solutions, Malca-Amit en Loomis International. Dat wordt verder beschreven in dit artikel van de LBMA.


Goudvoorraad Londen (Bron: LBMA)

Voorraad zilver neemt toe

Naast het goud wordt er in Londen ook voor ruim €14 miljard aan zilver opgeslagen. Dat zijn waarschijnlijk zilverposities van zogeheten exchange traded funds, die fysiek zilver als onderpand aanhouden voor hun aandelen die op de beurs verhandeld worden. De stijgende lijn in de totale zilvervoorraad in Londen komt overeen met de stijgende trend in de voorraden van zilver-ETF's wereldwijd. De meeste centrale banken houden vandaag de dag geen zilver meer aan als reserve.

Zilvervoorraad Londen (Bron: LBMA)

Meer volumes in goudsmelterijen

Het rapport van de LBMA geeft niet alleen interessante cijfers over de goudvoorraden en zilvervoorraden in Londen, maar ook over de hoeveelheden goud en zilver die jaarlijkse verwerkt worden door alle smelterijen die zijn aangesloten bij de LBMA. Opvallend aan deze cijfers is dat er in 2014 en 2015 significant meer edelmetaal werd omgesmolten dan in 2012, toen de prijzen van goud en zilver veel hoger waren.

Mogelijk houdt deze toename verband met de stroom van edelmetaal vanuit het Westen richting Azië, die juist op gang kwam na de prijsdaling van 2013 en 2014. In die tijd werden veel grote goudbaren van 400 troy ounce in Zwitserland omgesmolten en verwerkt tot kleinere baren van 1 kilogram, die beter aansluiten bij de Aziatische goudmarkt. Een andere verklaring is dat er de laatste jaren meer smelterijen een LBMA keurmerk hebben gekregen, waardoor er meer 'Good Delivery' goud op de markt wordt gebracht.


In 2014 en 2015 werd er meer goud en zilver omgesmolten (Bron: LBMA)