LBMA: 'Meer dan 1 miljard troy ounce zilver verhandeld'

Op maandag 1 februari werd een recordhoeveelheid zilver verhandeld op de edelmetaalmarkt in Londen. De London Bullion Market Association (LBMA) registreerde een handelsvolume van iets meer dan een miljard troy ounce. Dat was bijna het hoogste volume sinds het begin van de publicatie van deze cijfers in november 2018. Beleggers kochten massaal zilveren munten en aandelen van zilver-ETF's, waardoor handelaren en fondsen hun voorraden moesten aanvullen. De zilverprijs steeg begin deze week naar $30 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in acht jaar.

De LBMA registreerde in de vijf handelsdagen voor 1 februari ook al een toename van de handel in het edelmetaal. In Londen verhandelde men in die periode gemiddeld 662,36 miljoen troy ounce per dag. Dat was twee keer zoveel als het 12-wekelijkse gemiddelde van 325,35 miljoen troy ounce per dag. De organisatie laat in een persbericht weten dat de zilvermarkt in Londen de run op het edelmetaal goed heeft doorstaan, want de markt bleef te allen tijde liquide.

Beleggen in zilver

De London Bullion Market Association (LBMA) is gevestigd in Londen en faciliteert over the counter (OTC) handel in edelmetalen. Dit zijn grote transacties die rechtstreeks tussen marktpartijen plaatsvinden. Op deze markt verhandelen onder andere banken, beleggingsfondsen, smelterijen en mijnbouwbedrijven grote hoeveelheden edelmetaal. Eind december lag er 33.608 ton fysiek zilver opgeslagen in verschillende kluizen in Londen, goed voor een waarde van ongeveer $30 miljard. Daarvan behoort een gedeelte toe aan beleggingsfondsen en zogeheten exchange traded funds.

Afgelopen dinsdag stapten beleggers voor een recordbedrag van $1,7 miljard in het iShares Silver Trust, het grootste zilver-ETF ter wereld. Dit fonds houdt een fysieke voorraad van duizenden zilverstaven aan als onderpand, dat onder andere in Londen en New York ligt opgeslagen. Ook beleggingsmunten waren wereldwijd niet aan te slepen, nadat beleggers massaal gehoor gaven aan een oproep op Reddit om zilver te kopen.

Goudvoorraden LBMA (Bron: LBMA)

Zilvervoorraden LBMA (Bron: LBMA)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines