LBMA wil blockchain gebruiken voor goud?
De LBMA overweegt de toepassing van blockchain om meer inzicht te krijgen in de herkomst van goud, zo schrijft Bloomberg. Zo kan de nieuwe technologie gebruikt worden om al het edelmetaal te volgen dat jaarlijks door goudmijnen, handelaren en smelterijen in omloop wordt gebracht.

Volgens Sakhila Mirza van de LBMA biedt de technologie de mogelijkheden om de herkomst van het edelmetaal vast te leggen, zodat het makkelijker wordt om goud te traceren dat uit conflictgebieden komt of dat gebruikt wordt voor witwassen of financiering van terrorisme.

"Blockchain is niet meer te negeren. We moeten begrijpen hoe het ons vandaag de dag kan helpen en hoe we de risico's kunnen aanpakken die impact hebben op de goudmarkt."

Blockchain technologie voor goud?

Met behulp van de blockchain technologie is het makkelijker om het eigendom van een onderliggende waarde te volgen, omdat de informatie gedistribueerd wordt opgeslagen en niet gemanipuleerd kan worden. Daarmee biedt de technologie de mogelijkheid om producten gedurende het productieproces te volgen. In theorie kan daarmee ook goud uit conflictgebieden van de markt geweerd worden.

Toch is de praktijk niet zo simpel, want de blockchain staat los van het edelmetaal zelf. Dat betekent dat er altijd mogelijkheden zullen zijn om goud te verhandelen zonder een dergelijke digitaal brandmerk. Ook is het de vraag hoe ver je zou moeten gaan met het traceren van goudtransacties. Moet de blockchain technologie alleen toegepast worden voor goud wat uit de mijnen komt? Of ook voor goudbaren die de smelterij weer verlaten? En wie gaat het goud nog traceren, als het uiteindelijk in de vorm van een gouden Maple Leaf munt of een gouden sieraad de consument bereikt heeft?

Volgens Mirza zouden smelterijen en munthuizen het voortouw kunnen nemen in het traceren van goud. In een verklaring tegenover Bloomberg:

"Al het goud dat bij een LBMA-gecertificeerde smelterij terechtkomt moet geregistreerd worden in de aanvoerketen, ongeacht of het gebruikt wordt voor een grote goudstaaf in een kluis in London, of een kilobaar die naar Azië gaat of dat het om een gouden munt gaat die in handen komt van een verzamelaar. Veel zaken worden nu al bijgehouden, maar dat gaat allemaal op papier. We willen dat nu formaliseren via een efficient en mogelijk op technologie gebaseerde oplossing."
Het idee van een blockchain voor goud klinkt aantrekkelijk voor overheden en banken die meer grip willen krijgen op goudtransacties, maar niet voor mensen die goud kopen vanwege het anonieme karakter. Eén van de belangrijkste eigenschappen van het edelmetaal is namelijk dat het vrijwel niet getraceerd kan worden en dat het dus een mogelijkheid biedt om vermogen buiten het financiële systeem te bewaren.