LBMA wil transparantie goudmarkt vergroten

De Londen Bullion Market Association (LBMA), de Bank of England en verschillende goudbanken willen de transparantie van de goudmarkt vergroten. Daarom zullen ze vanaf nu met een vertraging van een maand hun voorraadcijfers publiceren. Tot voor kort gebeurde dat met een vertraging van drie maanden. Daarmee geven de cijfers voortaan meer inzicht in de ontwikkeling van de voorraden goud en zilver. Ook de Bank of England, die traditioneel eens in de drie maanden met een update komt, zal vanaf nu met een vertraging van slechts een maand gaan rapporteren over haar voorraden.

Ruth Crowell, directrice van de LBMA, zegt daar in een verklaring het volgende over:

"De Londense goud- en zilverkluizen leveren een belangrijke en goed onderbouwde bijdrage aan het inzicht in de stromen van edelmetalen van en naar de Londense markt. De LBMA is dan ook zeer verheugd om deze informatie op een meer tijdige basis te kunnen aanbieden en de termijn van een maand af te stemmen op de maandelijkse clearing gegevens."

Transparantie in de goudmarkt

Sinds de coronacrisis is de goudmarkt weer volop in beweging. In veel Aziatische landen is de vraag bijna stilgevallen, terwijl spaarders en beleggers in Westerse landen juist massaal goud kopen. Zo gaat er sinds eind vorig jaar veel goud naar zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten. Veel goud-ETF's houden hun fysieke goudvoorraad aan in Londen. Ondertussen neemt de vraag naar het edelmetaal in de Verenigde Staten toe door extra fysieke uitleveringen op de COMEX.

In maart en april werd de goudmarkt ontregeld door een reeks van gebeurtenissen. Door het coronavirus werd het vliegverkeer voor personen tijdelijk stilgelegd, waardoor goudtransporten vertraging opliepen. Ook sloten smelterijen tijdelijk hun deuren, waardoor ze minder edelmetalen konden verwerken. Daardoor dreigde een liquiditeitsprobleem op de Amerikaanse goudmarkt, met als gevolg een prijsverschil tussen de goudmarkt in New York en Londen. De LBMA en de CME sloegen hun handen ineen om de termijnmarkt te ondersteunen.

Recordhoeveelheid goud in Londen

Het besluit van de LBMA, de Bank of England en verschillende goudbanken om recentere statistieken vrij te geven over hun voorraden goud en zilver lijkt vooral bedoeld om vertrouwen uit te stralen. De banken die in Londen goud bewaren, Brink’s, HSBC, ICBC Standard Bank, JP Morgan, Loomis en Malca Amit, zullen vanaf nu cijfers met een vertraging van een maand presenteren. Eind juli lag er in totaal 8.790 ton goud met een waarde van $555 miljard in Londen. Ook lag er 34.022 ton zilver met een marktwaarde van ruim $26 miljard. Daaronder vallen ook de goudvoorraden van centrale banken en diverse goud- en zilver-ETF's.

Foto boven artikel is afkomstig van de Bank of England, beschikbaar onder de Creative Commons 2.0 licentie

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines