LBMA: Zilvervoorraden Londen naar recordhoogte


Eind maart lag een recordhoeveelheid van 38.859 ton zilver opgeslagen in London. Dat schrijft de London Bullion Market Association (LBMA) in een nieuwe update. Dat was een toename van 11% ten opzichte van dan een maand eerder. In totaal liggen er naar schatting 1,25 miljoen zilverbaren met een totale marktwaarde van $30 miljard opgeslagen.

Deze stijging is grotendeels te verklaren door de silversqueeze, waardoor een run op zilver ontstond. Beleggers kochten niet alleen zilveren munten, maar ook aandelen van zilver-ETF's. Veel van deze beleggingsproducten houden hun fysieke zilvervoorraad namelijk aan in Londen. Deze voorraden dienen als onderpand voor aandelen die beleggers via de beurs kunnen verhandelen. In februari steeg het transactievolume in de zilvermarkt met 30% door de enorme vraag naar het edelmetaal.

Bank of England

Deze cijfers van de LBMA zijn gebaseerd op de voorraden van zes grote bewaarders die opslag van edelmetalen aanbieden in Londen. Dat zijn waarde transporteurs als Brinks, Malca-Amit en Loomis International Ltd en clearing banks als HSBC, ICBC Standard Bank en JP Morgan. Deze partijen beheren fysieke voorraden edelmetaal voor klanten over de hele wereld. Daaronder vallen ook de voorraden van een groot aantal goud- en zilver-ETF's.

Ten aanzien van goud telt de LBMA ook goudvoorraden van de Bank of England mee. Deze centrale bank beheert niet alleen het goud van een groot aantal centrale banken, ook voorziet ze de fysieke goudmarkt van liquiditeit door edelmetaal uit te lenen. Bijvoorbeeld wanneer er krapte in de goudmarkt ontstaat. Zo leende de Bank of England in 2016 en ook vorig jaar edelmetaal uit aan het het grootste goud-ETF ter wereld, het SPDR Gold Trust.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines