Lezersvraag: Hebben zilver-ETF's wel effect op de zilverprijs?

De afgelopen weken is er veel te doen geweest om zilver. Door een run op zilveren munten is de levertijd opgelopen, terwijl fondsen die in zilver beleggen nu al anticiperen op krapte in de markt. Maar heeft beleggen in zilver via aandelen van exchange traded funds (ETF's) wel effect op de zilverprijs? Dat is een vraag die een lezer ons stelde naar aanleiding van onze laatste nieuwsbrief. En zit er verschil tussen een ETF als het iShares Silver Trust (SLV) en het Sprott Physical Silver Trust (PSLV)?

Heeft een belegging via ETF's effect op de zilverprijs?

In het geval van zilver kunnen we deze vraag bevestigend beantwoorden. Het zilver-ETF dat we kennen als SLV houdt namelijk wel degelijk een fysieke zilvervoorraad aan. Dat staat niet alleen in het prospectus, ook houdt het fonds op haar website een lijst bij van alle zilverbaren die onderpand zijn voor alle uitstaande aandelen. Deze lijst (25 MB) telt bijna 10.000 pagina's en bevat meer dan 630.000 zilverbaren van verschillende smelterijen, die verspreid over verschillende kluizen liggen opgeslagen. Dit is allemaal fysiek zilver dat het fonds zelf in beheer heeft. Het is dus niet beschikbaar is voor andere partijen in de zilvermarkt.

Op het moment dat de vraag naar de aandelen SLV toeneemt kan het fonds nieuwe 'baskets' van 50.000 aandelen in omloop brengen, op voorwaarde dat ze het equivalent aan fysiek zilver aan haar voorraad kan toevoegen. Het fonds waarschuwt nu in haar prospectus dat het lastiger kan worden om voldoende fysiek zilver te bemachtigen door toenemende krapte in de fysieke zilvermarkt. PSLV houdt ook een fysieke zilvervoorraad aan en biedt wellicht meer mogelijkheden voor fysieke uitlevering dan SLV. Maar dit fonds is niet meer 'fysiek' dan een ETF als SLV. Als u in zilver wilt beleggen via ETF's zouden we de voorkeur geven aan een groot fonds dat gemakkelijk te verhandelen is en een relatief lage premie heeft ten opzichte van de zilverkoers.

Edelmetalen versus andere grondstoffen

Edelmetalen zijn door hun hoge waarde in verhouding tot het volume geschikt om fysiek in een kluis te bewaren en als voorraad aan te houden. Daarin zijn ETF's in edelmetalen anders dan ETF's in andere grondstoffen als olie, graan of koper. Dat zijn grondstoffen met een beperkte houdbaarheidsdatum en een veel groter volume. Fondsen die deze grondstoffen als onderpand aanhouden doen dat doorgaans via termijncontracten, die ze voortdurend doorrollen. Dat ging vorig jaar mis met een aantal ETF's in de oliemarkt, die geconfronteerd werden met een negatieve olieprijs. Een dergelijk scenario is met goud- of zilver-ETF's die een fysieke voorraad aanhouden niet mogelijk.