Ligt er wel genoeg goud in de COMEX? [update]

Vorige week zagen we een opmerkelijke beweging in de goudmarkt. Op de beurs in New York was de goudprijs opeens veel hoger dan in Londen, waardoor handelaren nerveus werden. Er was onvoldoende goud beschikbaar voor uitlevering, waardoor de prijs voor termijncontracten op een gegeven moment $70 hoger lag dan de spotprijs. De LBMA en de CME kwamen met nieuwe contracten voor 400 troy ounce goudstaven om de markt te kalmeren. Maar is het liquiditeitsprobleem in de goudmarkt daarmee opgelost?

We deden vorige week al uitgebreid verslag van de merkwaardige prijsbeweging in de goudmarkt. Door het tijdelijk uitvallen van smelterijen en door beperkingen aan het vliegverkeer konden handelaren niet genoeg goud aanleveren in New York. Het gevolg was een dreigend tekort aan goudbaren van 1 kilo en 100 troy ounce goudbaren. Dit zijn de goudbaren die handelaren normaal gesproken uitleveren voor termijncontracten die op de Commodity Exchange (COMEX) worden verhandeld.

Geen goud in de COMEX?

Om een dreigende schaarste aan leverbaar goud te voorkomen kondigde de CME vorige week nieuwe 'Enhanced Deliverycontracten aan, die uitlevering van 400 troy ounce goudstaven mogelijk maken. Uit nieuwe cijfers van de Comex blijkt echter dat de goudbanken in New York nog niet over deze goudbaren beschikken. Verschillende dealers die vanaf nu 400 troy ounce goudbaren beschikbaar stellen voor uitlevering hadden eind vorige week nog geen voorraad.

Hieronder staan de voorraadcijfers zoals de CME die op maandag 30 maart heeft vrijgegeven. Zoals u ziet hebben alle grote dealers een nieuwe regel aangemaakt om hun voorraad van 400 troy ounce baren apart bij te houden. Bij alle dealers staat de teller nog op nul. Deze cijfers suggereren dat de dealers op de COMEX niet voorbereid waren op deze aanpassing, anders hadden ze al 400 troy ounce baren kunnen vermelden in onderstaand overzicht.

Dealers op de COMEX hebben nog geen 400 troy ounce goudbaren, klik hier voor de data (Bron: CME)

Met de aankondiging van nieuwe contracten wekte de LBMA de indruk dat de problemen op de goudmarkt zijn opgelost. Er is echter nog geen goud beschikbaar waarmee handelaren aan hun leveringsverplichting voor de nieuwe 400 troy ounce contracten kunnen voldoen. We verwachten dat de dealers voor de afwikkeling van de eerstvolgende goudcontracten in april wel voldoende goudstaven op voorraad zullen hebben.

Wanneer kan de COMEX deze nieuwe goudcontracten uitleveren?

De CME Group geeft op haar website meer informatie over de nieuwe goudcontracten, die naast bestaande contracten verhandeld zullen worden. Daar schrijft ze het volgende over de uitlevering van de nieuwe 400 troy ounce contracten:

"CME Clearing vergemakkelijkt leveringen van 400 oz bar door de invoering van het mechanisme van Accumulated Certificates of Exchange ("ACE"). Een 400 troy ounce goudbaar is vanwege de grotere omvang niet te gebruiken voor fysieke uitlevering van een enkel contract met een omvang van 100 troy ounce. Het ACE-mechanisme vergemakkelijkt de omzetting van 400 oz-staven in fractionele eenheden, die men uiteindelijk voor levering kan gebruiken.

Zodra een 400 troy ounce baar gegarandeerd is, kan men deze toewijzen aan het clearing house. In ruil daarvoor zal het clearing house vier ACE's uitgeven. Elke ACE vertegenwoordigt een gelijk deel van het eigendom van de grotere goudstaaf. Dat betekent dat elke 400 troy ounce goudstaaf zal resulteren in de uitgifte van vier ACE's. Het clearing house verstrekt deze ACE's alleen tegen de 400 troy ounce goudbaren, niet tegen de kleinere baren van 100 troy ounce of een kilo.

Eenmaal uitgegeven kunnen handelaren de ACE's net zo lang vasthouden als nodig is. Een klant kan ACE's gebruiken om te voldoen aan korte leveringstermijnen (ACE's die een termijncontract van 100 troy ounce weerspiegelen) of ruilen tegen een 400 troy ounce goudbaar door vier ACE's aan te bieden. Een klant kan dus voldoen aan leveringsplicht met ACE's of met gewone goudstaven, of een combinatie van beide."

De CME lanceert dus een nieuw papieren instrument om arbitrage tussen bestaande 100 troy ounce en nieuwe 400 troy ounce goudcontracten te vergemakkelijken. Handelaren kunnen certificaten krijgen voor een fractie van de 400 troy ounce goudbaren, die ze kunnen opsparen voor toekomstige uitlevering. Ook kunnen ze deze certificaten makkelijker ruilen tegen 100 troy ounce goudcontracten.

COMEX past de cijfers aan

Analist Ronan Manly van Bullionstar bracht begin deze week al onder de aandacht dat dealers in New York nog geen 400 troy ounce goudbaren beschikbaar hebben voor de COMEX. Dit bericht werd kennelijk ook opgemerkt door de CME Group. Een dag later verscheen er namelijk een geactualiseerde versie van de voorraadgegevens. En wat blijkt? De 400 troy ounce goudbaren vinden we op dit nieuwe document niet meer terug.

Uit deze opmerkelijke gang van zaken kunnen we concluderen dat zowel de LBMA als de CME Group werden verrast door plotselinge liquiditeitsproblemen in de goudmarkt. Ze kwamen snel met een oplossing om de markt gerust te stellen, maar achter de schermen is nog niets geregeld. Gezien het belang van een goed functionerende goudmarkt verwachten we dat de dealers er alles aan zullen doen om 400 troy ounce goudbaren te bemachtigen. We gaan dit natuurlijk goed in de gaten houden.

De 400 troy ounce baren zijn weer verdwenen in de bijgewerkte voorraadstatus. Klik hier voor de data (Bron: CME)

Update: LBMA en CME zeggen dat er genoeg goud is

De LBMA en de CME schreven woensdag in een gezamenlijke verklaring dat er meer dan genoeg goud beschikbaar is in zowel Londen als New York. Ook laten ze weten dat ze er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat de goudmarkt efficiënt functioneert. De LBMA benadrukte dat de goudvoorraden in Londen met 8.326 ton momenteel op recordhoogte staan. Ook de CME meldt een toename van de goudvoorraden. Op 30 maart lag er 9,2 miljoen troy ounce bij de gouddealers van de COMEX, waarvan 5,6 miljoen troy ounce beschikbaar is voor fysieke uitlevering.

De hoge goudprijs in New York maakt het voor handelaren aantrekkelijk om goud naar de COMEX te brengen, zeker nu ook 400 troy ounce baren gebruikt kunnen worden. John Reade van de World Gold Council schrijft op twitter dat er donderdag weer 500.000 troy ounce is aangeleverd. Daarmee komt de totale goudvoorraad in de COMEX op 10,5 miljoen troy ounce.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines