Limiet voor anoniem goud kopen in Duitsland naar €2.000

Duitsland is van plan de limiet voor anoniem goud kopen naar €2.000 te verlagen, zo meldt de Duitse krant Die Welt. Op dit moment geldt een limiet van €10.000 voor de anonieme aankoop van edelmetalen, maar er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar om deze grens te verlagen. Het wetsvoorstel is gericht op de bestrijding van witwassen en heeft ook gevolgen voor de handel in kunst en voor vastgoedtransacties. Voor de goudmarkt betekent het dat er voor aankopen boven de €2.000 al een legitimatieplicht zal gelden.

Deze nieuwe wetgeving is onderdeel van een Europese aanpak ter bestrijding van terrorismefinanciering en witwassen. Alle lidstaten hebben de taak om deze Europese richtlijnen voor de deadline van 10 januari 2020 te implementeren in nieuwe wetgeving. Het doel van deze Europese aanpak is niet alleen om de regels verder aan te scherpen, maar ook om ze op Europees niveau te harmoniseren. Op dit moment zijn er nog grote verschillen tussen landen in de regelgeving met betrekking tot contant geld.

Anoniem goud kopen

Op dit moment kunnen particulieren in Nederland en in Duitsland nog tot een bedrag van €10.000 anoniem goud kopen met contant geld. Voor aankopen boven deze grens zijn goudhandelaren wettig verplicht een melding te maken. Ook moet de handelaar in dat geval een kopie van het legitimatiebewijs van de klant bewaren.

In het Duitse wetsvoorstel staat dat particulieren vaak de grens van de huidige wetgeving opzoeken. Zo worden er veel transacties gedaan vlak onder deze grens en zijn er goudhandelaren die actief adverteren met de mogelijkheid om tot €10.000 anoniem aan te kopen. Door de grens naar €2.000 te verlagen wordt het bijna onmogelijk om anoniem goud te kopen. Een goudbaar van 50 gram is bij de huidige goudprijs al te duur geworden. Een gouden munt van een troy ounce lijkt het maximaal haalbare onder de nieuwe wetgeving.

Limiet van €3.000

De Nederlandse regering gaat nog een stap verder met het beperken van contant geld. Begin juli werd een nieuw plan van aanpak gepresenteerd, waarin het voorstel staat om betalingen met contant geld boven de €3.000 te verbieden. Daarmee wordt het bijna onmogelijk om anoniem goud te kopen. Ook wil de Nederlandse regering het biljet van €500 afschaffen. Dit bankbiljet is nu nog wettig betaalmiddel. De Nederlandse overheid wil het gebruik van contant geld beperken, omdat ze deze geldstromen niet kan traceren.