Mark Mobius: 'Investeer 10% beleggingsportefeuille in goud'

Beleggers zouden tien procent van hun vermogen in goud moeten investeren. Dat zegt belegginsgoeroe en fondsbeheerder Mark Mobius in een interview met Bloomberg. Hij verwacht dat valuta de komende jaren sterk in waarde zullen dalen, vanwege alle grootschalige fiscale en monetaire steunmaatregelen. "De muntdevaluaties zullen volgend jaar aanzienlijk zijn", aldus de 85-jarige investeerder. Hij benadrukte dat mensen fysiek goud moeten kopen, omdat dat de enige manier is om vermogen te beschermen tegen confiscatie.

Vorig jaar steeg de goudprijs tot recordhoogte, gedreven door zorgen over het coronavirus en oplopende inflatie. Momenteel staat de goudprijs iets lager, maar de belangstelling voor het edelmetaal is nog altijd aanzienlijk. Dat komt omdat de economische gevolgen van de coronacrisis steeds meer zichtbaar worden. Zo is de inflatie de laatste maanden wereldwijd omhoog geschoten, terwijl de rente nog steeds zeer laag is. Daardoor verliezen spaarders steeds meer koopkracht.

'Koop alleen fysiek goud'

Volgens Mobius moeten beleggers uitsluitend fysiek goud kopen. "Het is heel, heel erg belangrijk om fysiek goud te kopen. Goud waar je direct toegang toe hebt, zonder het risico dat de overheid alles in beslag neemt." Beleggers lijken dat voorbeeld steeds meer te volgen. Zo daalde de vraag naar goud via zogeheten exchange traded funds (ETF's) in het tweede kwartaal, terwijl de vraag naar fysieke gouden munten en baren in die periode juist toenam. Goud-ETF's bieden de mogelijkheid om goud te kopen via de beurs, zonder het edelmetaal daadwerkelijk te bezitten.

Vooral in Duitsland blijken edelmetalen momenteel erg populair, waar de hyperinflatie van honderd jaar geleden nog in het collectieve geheugen zit. Ook bedrijven overwegen vaker edelmetalen als onderdeel van hun vermogenspositie. Eind vorig jaar liet autofabrikant Tesla al weten dat ze naast Bitcoin ook overwoog goud te kopen. Vorige maand kocht softwarebedrijf Palantir voor $51 miljoen aan fysiek goud. Het bedrijf zegt daarmee in te spelen op een toekomst met meer ongelukken in het financiële systeem, zogeheten 'black swan events'.

Door de lage rente en de hoge aandelenkoersen beginnen ook meer pensioenfondsen goud te overwegen. Een recente peiling onder 150 verschillende Europese pensioenfondsen wees uit dat driekwart interesse heeft om goud te kopen. Eerder dit jaar voegde het pensioenfonds van het Nederlandsche chemieconcern DSM al een paar honderd miljoen euro aan goud aan haar beleggingsportefeuille toe. Goud kopen lijkt dus langzaam maar zeker mainstream te worden.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines