Mark Mobius: "Koop goud tegen elke prijs"


De goudprijs zal op de lange termijn alleen maar verder stijgen, omdat ook de geldhoeveelheid alsmaar verder stijgt. Daarom zou je tegen iedere prijs goud moeten kopen. Dat zegt Mark Mobius, vermogensbeheerder en auteur van verschillende boeken over financiële markten, in een interview met Bloomberg.

"Ik denk eerlijk gezegd dat je tegen elke prijs goud moet kopen. Het langetermijnvooruitzicht van goud is hoger, hoger, hoger. De reden waarom ik dat zeg is dat ook de geldhoeveelheid steeds groter wordt. Met alle inspanningen van centrale banken om de rente te verlagen zullen ze ook veel geld gaan bijdrukken."

Fysiek goud

Mobius heeft weinig vertrouwen in virtuele munten en verwacht dat meer mensen zullen kiezen voor goud. Hij raadt mensen aan om 10% van hun vermogen in fysiek goud te bewaren en de rest te beleggen in aandelen met een goed dividendrendement. Hij benadrukte dat het belangrijk is om het goud fysiek te bezitten, omdat de alternatieven minder aantrekkelijk zijn. Daar zei hij het volgende over: 

"Je kunt ook goudmijnaandelen kopen, maar dat is niet zo aantrekkelijk. Je kunt ook ETF's kopen die een goudreserve aanhouden, maar die zouden door de overheid in beslag genomen kunnen worden. Dus ik denk dat je fysiek goud moet hebben."

Monetaire stimulering

Begin juli voorspelde Mobius correct dat de goudprijs verder zou stijgen tot $1.500 per troy ounce. De laatste maanden is de prijs van het edelmetaal sterk gestegen, omdat beleggers hun toevlucht zoeken in veilige havens. Normaal zijn staatsobligaties het meest populair als veilige haven, maar door de negatieve rente wordt het edelmetaal steeds aantrekkelijker als alternatief.

De goudprijs bereikte onlangs het hoogste niveau in meer dan zes jaar, omdat beleggers rekening houden met meer monetaire stimulering door centrale banken. De Federal Reserve heeft eind juli de aftrap gegeven met haar eerste renteverlaging in tien jaar en de verwachting is dat andere belangrijke centrale banken zullen volgen. Er gaan geruchten dat de ECB in september een nieuwe ronde van stimulering zal aankondigen.