Medewerker Deutsche Bank leerde manipulatie goudprijs van collega's

Een oud-medewerker van Deutsche Bank leerde van twee collega's hoe hij geld kon verdienen met manipulatie van de goudprijs, zo meldt Bloomberg. David Liew plaatste als handelaar bij Deutsche Bank aan- en verkooporders, om die vervolgens meteen weer te annuleren. Hij volgde daarmee het voorbeeld van zijn toenmalige collega's Cedric Chanu en James Vorley, die regelmatig zulke orders plaatsten. Met deze praktijk, ook wel spoofing genoemd, wisten handelaren van banken jarenlang de goudprijs te beïnvloeden. Verschillende banken deden mee aan deze activiteit, die sinds 2010 door nieuwe wetgeving verboden is.

Chanu en Vorley zijn aangeklaagd voor samenzwering en het plaatsen van meerdere valse orders. Dat gebeurde in de periode van 2008 tot en met 2013. Ook Liew moest tekst en uitleg geven over zijn deelname aan deze praktijken. Hoewel hij wist dat het manipuleren van de goudprijs fout was hield hij vast aan het argument dat zijn collega's dat ook deden. Het was 'zeer gebruikelijk', zo verklaarde Liew in de rechtbank.

Spoofing

De twee senior traders van Deutsche Bank houden vol dat hun activiteiten legaal waren. Het annuleren van orders is volgens hen een geaccepteerde blufstrategie in de competitieve wereld van high frequency trading, waar computers in een tijdsbestek van milliseconden heel veel orders kunnen plaatsen. Ook heeft de compliance afdeling van Deutsche Bank geen bezwaar gemaakt tegen de spoofing strategie van de handelaren.

Handelaar Liew plaatste op 26 augustus vanuit het kantoor van Deutsche Bank in Singapore een verkooporder voor 15 termijncontracten, goed voor een waarde van $1,8 miljoen. Tegelijkertijd plaatste zijn collega Vorley een kooporder voor 80 termijncontracten voor $9,9 miljoen. Daardoor steeg de goudprijs en besloten ze de kooporder te annuleren. Daardoor kon Liew tegen een hogere prijs zijn goudcontracten verkopen. Door steeds kooporders te plaatsen en die weer te annuleren wisten de handelaren van Deutsche Bank een betere prijs te krijgen voor de goudcontracten die ze verkochten.

Manipulatie edelmetalen

De afgelopen jaren zijn verschillende banken al eens verdacht van het manipuleren van de goud- of zilverprijs. Barclays kreeg in 2014 een boete van £26 miljoen voor belangenverstrengeling en onregelmatigheden met betrekking tot de goudprijs fixing. De bank kon de dagelijkse fixing van de goudprijs beïnvloeden en daarvan profiteren door met voorkennis voor eigen rekening te handelen. In datzelfde jaar trof het Zwitserse UBS een schikking om de verdenking van prijsmanipulatie af te kopen.

In 2016 was Deutsche Bank aan de beurt, toen de bank een boete van $38 miljoen kreeg opgelegd voor manipulatie van de zilverprijs. De bank misbruikte de fraudegevoeligheid van de zilverprijs fixing, waardoor ze op onrechtmatige wijze geld wist te verdienen ten koste van andere handelaren. De bank besloot mee te werken aan een onderzoek naar deze manipulatie, waar ook andere banken bij betrokken waren. Ook het Amerikaanse JP Morgan moest zich al eens verdedigen, toen een groep zilverbeleggers in 2013 een rechtszaak aanspanden. Ze beschuldigden de bank van het manipuleren van de zilverprijs, maar wisten de rechter daar uiteindelijk niet van te overtuigen.

Zie deze video voor meer uitleg over spoofing in de goud- en zilvermarkt

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines