Meer centrale banken voegen goud aan reserves toe


Verschillende centrale banken hebben de laatste tijd goud aan hun reserves toegevoegd. Naast de bekende afnemers als Rusland, China, Kazachstan en Turkije zijn ook landen als Mongolië, India en Irak weer actief geworden op de goudmarkt. Het meest recente nieuws is dat ook Polen de afgelopen maanden wat goud heeft bijgekocht.

De centrale bank van Mongolië kocht in de eerste acht maanden van dit jaar 12 ton goud en wil dit jaar in totaal 22 ton van het edelmetaal aan haar reserves toevoegen. De centrale bank koopt het edelmetaal overwegend van binnenlandse goudmijnen, die op jaarbasis ongeveer 20 ton goud produceren.

Ook India is voor het eerst sinds 2009 weer actief op de goudmarkt, toen de centrale bank van het land in één keer 200 ton goud van het IMF kocht. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat de centrale bank van India tussen maart en juli van dit jaar in totaal 14,9 ton goud aan haar reserves heeft toegevoegd, waarmee hun totale voorraad groeide tot 573 ton.

Volgens cijfers van Bloomberg heeft ook de centrale bank van Irak onlangs weer wat goud aan haar reserves toegevoegd. In een verklaring schrijft de centrale bank dat de laatste aankoop van 6,5 ton goud werd ingegeven door de daling van de goudprijs en de wens om meer diversificatie aan te brengen in haar reserves. Met deze aankoop stijgt de goudvoorraad van het land tot 96 ton.

Meer centrale banken kopen goud

Sinds het uitbreken van de financiële crisis breiden diverse centrale banken hun goudvoorraden weer uit. Het zijn voornamelijk opkomende economieën die de laatste jaren veel goud kopen, omdat deze in vergelijking met Westerse landen relatief weinig edelmetaal bezitten. De grote landen als China, Rusland en India nemen de meeste goudaankopen voor hun rekening, maar er zijn ook tal van kleinere landen die hun voorraden uitbreiden.

Voor centrale banken is goud een interessante aanvulling op de valutareserve, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico en geen valutarisico heeft. Met toenemende geopolitieke spanningen en de dreiging van een handelsoorlog zien centrale banken goud als een veilig alternatief voor valutareserves in de vorm van staatsobligaties. Tegoeden in vreemde valuta kunnen in een extreem scenario geblokkeerd worden, terwijl het edelmetaal in eigen kluis op ieder gewenst moment gebruikt kan worden.


Centrale banken voegen weer goud aan reserves toe (Bron: World Gold Council)


Vooral opkomende economieën kopen goud (Bron: World Gold Council)


Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines