Meer dan 1.000 ton goud naar goud-ETF's in 2020

Goud-ETF's hebben dit jaar al meer dan 1.000 ton goud aan hun voorraden toegevoegd, zo meldt de World Gold Council. In september kochten deze fondsen 68,1 ton, ondanks een daling van de goudprijs. In dollars gemeten was september zelfs de slechtste maand voor het edelmetaal sinds november 2016. Beleggers laten zich dus niet leiden door de prijsdaling en blijven goud kopen. Goud-ETF's voegden in september voor de tiende maand op rij edelmetaal aan hun voorraden toe, de langste reeks sinds 2016.

Eind september bereikten de goudvoorraden van ETF's een nieuw record van 3.880 ton, goed voor een marktwaarde van $235 miljard. De goudaankopen komen dit jaar voor bijna 65% van Amerikaanse fondsen en voor bijna 30% van Europese fondsen. Ondanks de introductie van twee nieuwe goud-ETF's in China blijft het marktaandeel van Aziatische goudfondsen minimaal. In die regio kopen mensen bij voorkeur fysiek edelmetaal in de vorm van sieraden, gouden munten en goudbaren.

Vlucht naar edelmetalen houdt aan

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar beleggingsgoud sterk toegenomen. Beleggers en spaarders maken zich zorgen over de verslechterde economische vooruitzichten die het gevolg zijn van de strenge coronamaatregelen. Centrale banken hebben dit jaar opnieuw grootschalige steunprogramma's aangekondigd, terwijl overheden hun begrotingstekorten laten oplopen. Al deze ontwikkelingen samen zorgen voor een vlucht naar edelmetalen en daarmee voor hogere prijzen.

De goudprijs is vanaf het recordniveau van begin augustus weer wat gedaald, maar stabiliseert nog altijd op een relatief hoog niveau. Het is de vraag wat het vierde kwartaal zal brengen. In verschillende Europese landen laait het coronavirus weer op, terwijl de Verenigde Staten zich voorbereiden op de presidentsverkiezingen. Deze ontwikkelingen kunnen extra onzekerheid met zich meebrengen, waar edelmetalen van kunnen profiteren.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte

Beleggers blijven goud kopen, ondanks daling goudprijs

Dit jaar hebben ETF's al 1.000 ton aan goudvoorraden toegevoegd

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines