Metals Focus verwacht correctie goudprijs

De rally van de goudprijs zal aan kracht verliezen door vraaguitval in bepaalde segmenten van de goudmarkt. Dat schrijft onderzoeksbureau Metals Focus in haar nieuwste rapport over de goudmarkt. Dit jaar is de belangstelling voor beleggingsgoud weliswaar sterk toegenomen, maar tegelijkertijd is de wereldwijde vraag naar gouden sieraden gedaald. En aangezien sieraden goed zijn voor ongeveer de helft van de jaarlijkse vraag naar het edelmetaal betekent dat per saldo een daling van de vraag, aldus Metals Focus.

Minder gouden sieraden

Volgens het onderzoeksbureau zal de vraag naar goud voor sieraden dalen van 2.137 ton in 2019 naar 1.596 ton in 2020, een terugval van ongeveer 25%. Deze daling is deels te verklaren door de lockdown maatregelen in verschillende landen, waardoor ook juweliers hun deuren moesten sluiten. Een andere verklaring is dat consumenten in belangrijke afzetmarkten als India en China zeer prijsbewust zijn. Dat wil zeggen dat ze minder goud kopen als de prijs relatief hoog staat.

Ook de World Gold Council rapporteerde een sterke terugval in de vraag naar goud voor sieraden. De laatste jaren was de vraag gemiddeld ongeveer 500 ton per kwartaal, maar in het eerste kwartaal van dit jaar was dat slechts 325 ton. Dat is een daling van 35% wereldwijd en zelfs 50% in belangrijke afzetmarkten als India en China.

Veel minder vraag naar sieraden in het eerste kwartaal van dit jaar (Bron: World Gold Council)

Meer beleggingsgoud en ETF's

De vraag naar beleggingsgoud zal dit jaar daarentegen juist verder toenemen. De markt voor gouden munten en goudbaren trok vorig jaar al aan tot 850 ton, maar dit jaar voorziet Metals Focus een nog grotere vraag van 925 ton. Ook verwacht ze dat de goudvoorraden van ETF's dit jaar met 900 ton zullen toenemen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 404 ton die ze vorig jaar uit de markt haalden.

Terwijl beleggers meer goud kopen laten centrale banken het juist afweten. Volgens schattingen van Metals Focus zullen centrale banken dit jaar 350 ton goud kopen, veel minder dan de 646 ton in 2019. De industriële vraag zal dit jaar ongeveer 10% dalen tot 291 ton.

Zetten we al deze cijfers af tegen een verwacht aanbod van 4.762 ton dit jaar, dan komen we volgens Metals Focus uit op een overschot van 690 ton. Dat kan de prijs onder druk zetten als de investeringsvraag niet verder toeneemt en de vraag naar sieraden dit jaar niet aantrekt.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte (klik voor grotere versie)

Wat gaat de goudprijs doen?

Het consultancybureau is met een koersdoel van $1.700 per troy ounce overigens wel positief over het edelmetaal, maar is van mening dat de prijs inmiddels te ver is opgelopen. De goudprijs steeg deze week nog naar $1.778 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds begin oktober 2012.

Deze opwaartse beweging gaat gepaard met daling van de dollarkoers, want in euro's staat de prijs op het moment van schrijven op €50.566 per kilo (€1.573 per troy ounce). Dat is nog steeds een paar procent onder het record van 18 mei dit jaar. Toen steeg de goudprijs als gevolg van een dalende euro naar €52.500 per kilo (€1.632 per troy ounce).

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines