Nieuwe cijfers over goudmarkt Londen vrijgegeven

De LBMA heeft vandaag een tipje van de sluier opgelicht over de omvang van de goudmarkt in Londen. In een interview met Bloomberg gaf Ruth Crowell van de LBMA een toelichting op nieuwe cijfers over alle transacties die via Londen plaatsvinden. Uit een grondig onderzoek blijkt dat er op dagbasis voor gemiddeld $36,9 miljard aan goud en voor $5,2 miljard aan zilver verhandeld wordt. Dat zijn transacties die 'over the counter' plaatsvinden, dus rechtstreeks tussen de kopende en verkopende partij.

Deze cijfers vallen drie tot zes keer lager uit dan eerdere inschattingen van de World Gold Council op basis van cijfers van 2016. Deze nieuwe statistieken suggereren dat de goudmarkt in Londen minder groot is dan eerder werd aangenomen, maar volgens Ruth Crowell is het nog te vroeg om er conclusies te verbinden. In het gesprek met Bloomberg legt ze uit dat deze cijfers gebaseerd zijn op het gemiddelde van vijf handelsdagen en dus slechts een momentopname van de goudmarkt zijn. Vanaf nu kan de LBMA op dagelijkse basis informatie verzamelen over de omvang van alle 'over the counter' transacties, wat betekent dat er over een maand en over twaalf maanden meer nauwkeurige inschattingen gemaakt kunnen worden.

Transparantie goudmarkt vergroten

Uit de vrijgegeven data blijkt dat de goudmarkt in New York - gemeten naar het aantal goudcontracten dat op de Comex verhandeld wordt - zelfs nog wat groter is dan die in Londen. Wordt er dagelijks aan de Comex voor 34 miljoen troy ounce aan contracten verhandeld, in Londen ligt het handelsvolume op basis van de eerste cijfers op iets meer dan 30 miljoen troy ounce. Dat laatste cijfer kan dus nog veranderen als de LBMA meer data verzameld heeft.

De LBMA heeft de afgelopen jaren geprobeerd de transparantie in de goudmarkt van Londen te verbeteren. Zo heeft de telefonische fixing van de goudprijs en de zilverprijs door een kleine groep banken plaatsgemaakt voor een meer transparante elektronische fixing, waar bovendien meer banken aan kunnen deelnemen. Ook worden sinds 2016 maandelijks statistieken bijgehouden over de totale goudvoorraden en zilvervoorraden in Londen.

De publicatie van cijfers over het dagelijkse handelsvolume is een belangrijke doorbraak voor de LBMA, maar daarmee is het werk nog niet klaar. De organisatie wil ook meer inzicht krijgen in de herkomst van het goud, om edelmetaal met een dubieuze herkomst beter op te kunnen sporen.

Handelsvolume van $36,9 miljard per dag is veel minder dan eerder werd aangenomen (Bron: Bloomberg)

Op de Comex wordt meer goud verhandeld dan via de LBMA (Bron: Bloomberg)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines