Nieuwe LBMA goudprijs fixing gaat vrijdag van start


Met ingang van 20 maart wordt de traditionele Londen Fix voor de goudprijs vervangen door een nieuwe elektronische fixing. De oude fixing bestond al sinds 1919, maar kwam pas de laatste jaren ter discussie te staan door onder meer de manipulatie met de liborrente en de valutahandel. De oude telefonisch fixing was niet transparant genoeg en bovendien gevoelig voor manipulatie, zo oordeelden toezichthouders.

De nieuwe fixing werkt via een elektronisch handelsplatform van de ICE Benchmark Administration (IBA), een onderdeel van de LBMA. De nieuwe fixing van de goudprijs moet het vertrouwen van buitenstaanders in de integriteit van de fixing herstellen. De nieuwe LBMA Gold Fixing zal op termijn meer deelnemers tellen dan de vier banken die de oude fixing verzorgden (Barclays, HSBC, Société Générale en Bank of Nova Scotia), maar welke dat zijn is nog niet bekend.

Elektronische fixing

“Deelname aan het goudprijs fixing proces is minder eenvoudig dan het lijkt”, zo verklaarde een bankier van een niet nader genoemde bullion bank tegenover Reuters. Het is volgens hem dan ook niet waarschijnlijk dat de Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China International en de China Construction Bank vanaf de eerste dag meedoen aan de LBMA Gold Fix.

Toen in augustus vorig jaar de elektronische fixing van de zilverprijs werd ingevoerd waren slechts drie banken volledig voorbereid om vanaf dag één deel te nemen. Inmiddels heeft de nieuwe zilverprijs fixing, die ook door de ICE Benchmark Administration verzorgd wordt, zes deelnemers.

De nieuwe elektronische fixing belooft een meer transparante totstandkoming van de referentieprijs van goud. De fixing zal ook na 20 maart gewoon twee keer per dag plaatsvinden op de gebruikelijke tijdstippen van 10:30 en 15:00 Londen GMT tijd. Vandaag is de laatste dag dat de goudprijs nog via een teleconferentie wordt vastgesteld. De nieuwe LBMA Gold Fix zal gepubliceerd worden op de website van de LBMA.

Lees ook: Nieuwe LBMA goudprijs fixing op 20 maart ingevoerd