Nieuwe LBMA goudprijs fixing op 20 maart ingevoerd


De Londen Bullion Market Association (LBMA) heeft deze week de opvolger voor de meer dan honderd jaar oude Londen Gold Fixing aangekondigd. De opvolger wordt met ingang van 20 maart 2015 in gebruik genomen en belooft een meer transparante en inzichtelijke vaststelling van de dagelijkse goudprijs.

De ICE Benchmark Administration (IBA) zal de dagelijkse veiling van goud faciliteren die nodig is om tot een referentieprijs te komen. Dat zal twee keer per dag gebeuren, net zoals dat nu gebeurt met de Londen Gold Fixing. Ook de tijdstippen waarop de referentieprijs wordt vastgelegd veranderen niet, die blijven staan op 10:30 in de ochtend en 15:00 in de middag Londense tijd. De prijs zal gefixed worden in drie valuta: Amerikaanse dollars, Britse ponden en de euro.

Londen goudfixing

Onder de oude Londen Gold Fixing bepaalden vijf banken de dagelijkse referentieprijs voor goud via een teleconferentie. De banken die bij dit proces betrokken waren krijgen tijdens de fixing al voorkennis over de ontwikkeling van de goudprijs. Daar konden banken voordeel uit halen door voor eigen rekening te handelen.

Toen toezichthouders zich ermee begonnen te bemoeien werd al snel duidelijk dat er een meer transparante referentieprijs nodig was. In augustus werd al een begin gemaakt met een nieuwe elektronische fixing voor de zilverprijs. Later werd ook de referentieprijs voor platina en palladium op deze nieuwe methode vastgesteld.

Transparant

De nieuwe fixing van de goudprijs gebeurt op een elektronisch platform waar participanten koop- en verkooporders kunnen plaatsen. De biedingen worden realtime bijgehouden en iedere dertig seconden worden de balans opgemaakt, totdat een referentieprijs bereikt is waarop vraag en aanbod weer in evenwicht zijn.

De dagelijkse goudprijs fixings zullen ook na 20 maart nog gewoon te vinden zijn op de website van de LBMA. Ook blijven de codes en tickers gelijk. Volgens Ruth Crowell van de LBMA betekent de introductie van een nieuwe goudprijs fixing dat vanaf dat moment alle vier de gangbare edelmetalen op de nieuwe methode gefixed worden op een methode die transparant en onafhankelijk is. Alle referentieprijzen liggen dan bij één organisatie die de continuiteit kan waarborgen.


Nieuwe goudprijs fixing wordt 20 maart ingevoerd