Nog steeds veel Amerikanen op voedselbonnen
De Amerikaanse economie is volgens de officiële statistieken uit de crisis, want de laatste jaren zien we weer een robuuste groei van twee tot drie procent in het bruto binnenlands product. Ook is de werkloosheid in de Verenigde Staten spectaculaire gedaald, van een piek van tien procent in oktober 2009 terug naar minder dan vier procent op het moment van schrijven. Toch lijkt niet iedereen te profiteren van deze positieve trend, want de vraag naar voedselbonnen blijft opvallend hoog.

In april zakte het aantal registraties voor voedselbonnen - in de Verenigde Staten bekend als het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) - naar 39,6 miljoen. Dat is weliswaar een stuk minder dan het record van 47,8 miljoen uit 2012, maar het is nog steeds aanzienlijk meer dan in de hoogtijdagen voor het uitbreken van de kredietcrisis. Ter vergelijking, in de periode van 2005 tot en met 2007 maakten ongeveer 27 miljoen Amerikanen aanspraak op de voedselbank en rond de eeuwwisseling waren dat er zelfs minder dan 20 miljoen.


Veel Amerikanen nog steeds afhankelijk van voedselbonnen (Bron: fns.usda.gov)

Vraag naar voedselbonnen blijft groot

In een periode van bijna twintig jaar is het gebruik van voedselbonnen in de Verenigde Staten verdubbeld, terwijl de totale populatie in dezelfde periode met 16% is toegenomen. Dat betekent dat er vandaag de dag veel meer Amerikanen zijn die moeite hebben om rond te komen dan tien of twintig jaar geleden. Hieruit kunnen we concluderen dat er ook aan de andere kant van de oceaan nog steeds grote problemen zijn, ondanks alle positieve berichten over het herstel van de economie.

De stijging van het aantal voedselbonnen doet vermoeden dat de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten de laatste jaren verder is toegenomen, want het zijn vooral de lage inkomens die aanspraak maken op deze aanvullende voorziening. De voedselbonnen zijn beschikbaar voor huishoudens die minder verdienen dan 130% van de armoedegrens. Van de huishoudens die voedselbonnen ontvangen is het maandelijkse bruto-inkomen gemiddeld slechts $814, een bedrag dat omlaag wordt gehaald door een deel van twintig procent dat helemaal geen inkomen heeft.

Verborgen werkloosheid

Dat er bijna tien jaar na de crisis nog steeds veel gebruik wordt gemaakt van voedselbonnen is mogelijk te verklaren aan de hand van meer gedetailleerde statistieken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo blijkt dat het aantal Amerikanen dat officieel geen werk heeft en dat ook niet meer op zoek is naar werk de laatste jaren nog steeds stijgt, tot een totaal van meer dan 95 miljoen personen op het moment van schrijven. Deze groep wordt in de statistieken niet meer als werkzoekend aangemerkt, waardoor de officiële werkloosheid veel lager uitvalt. Dit kan verklaren waarom zoveel Amerikanen niet meedoen aan het economische herstel en niet profiteren van de positieve stemming op de aandelenmarkt.


Verborgen werkloosheid Verenigde Staten neemt toe (Bron: St. Louis Fed)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines