Omloopsnelheid geld neemt weer toe?

Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft de Federal Reserve honderden miljarden dollars in de economie gepompt om een ineenstorting van het financiële systeem te voorkomen. Toch leverde het nauwelijks inflatie op, omdat maar een klein gedeelte van die toegenomen geldhoeveelheid in de reële economie terechtkwam.

Het meeste geld bleef op de balans van de Federal Reserve, omdat banken hun staatsobligaties en hypotheekleningen konden ruilen voor risicovrije dollartegoeden bij de centrale bank. Daardoor daalde de omloopsnelheid van het geld.

Daar zou wel eens verandering in kunnen komen, want de laatste cijfers van de Federal Reserve laten zien dat de omloopsnelheid van het geld niet meer verder daalt. En dat baart beleggers zorgen, want met het nieuwe fiscale stimuleringsprogramma van Trump zou de inflatie de komende jaren wel eens verder kunnen aanwakkeren. Voor dat gevaar waarschuwt men al langer, maar nu de economie weer groeit en de consumentenbestedingen toenemen wordt ook het inflatiescenario waarschijnlijker.

Uit de laatste peiling van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat beleggers een stijgende rente inmiddels als een grotere bedreiging voor de financiële stabiliteit zien dan geopolitieke risico's. Dat is opmerkelijk, als je bedenkt dat ook de geopolitieke spanningen in de wereld toenemen. Verklaart dit waarom de Amerikaanse 10-jaars rente de laatste weken opeens zo hard gestegen is?

Omloopsnelheid geld neemt weer toe in de Verenigde Staten (Bron: St. Louis Fed)


Beleggers maken zich momenteel het meeste zorgen over de stijgende rente (BofA Merill Lynch)