Ook China versoepelt regels voor export goud

China wil de procedures voor export van goud versoepelen, zo maakte de Chinese centrale bank deze week bekend. Normaal gesproken hebben handelaren een certificaat van de overheid nodig om goud te exporteren, maar deze eis komt nu te vervallen. Dat betekent dat handelaren voortaan veel makkelijker overtollig goud kunnen exporteren. Door de coronacrisis is de Chinese vraag naar goud gedaald, waardoor een overschot op de binnenlandse markt is ontstaan. Daardoor is het edelmetaal in China momenteel zelfs goedkoper dan op de internationale markt.

De Chinese centrale bank en douane schrijven in een persbericht dat deze maatregel de administratieve rompslomp zal verminderen. China hanteert strenge regels ten aanzien van de export van goud. Ook is het land niet gewend om veel edelmetalen te exporteren, omdat de binnenlandse vraag normaal gesproken veel groter is dan het aanbod. Door de stijging van de goudprijs en de verslechterde economische situatie zijn er echter meer Chinezen die goud verkopen. Daardoor zakte de prijs van het edelmetaal in april in China bijna $60 per troy ounce onder de internationale goudkoers.

Goudprijs in China zakte onder de internationale koers

China en Rusland exporteren meer goud

Door het grote prijsverschil met de internationale goudmarkt is het voor goudproducenten en handelaren in China lucratief om meer goud te exporteren. In andere afzetmarkten bieden beleggers immers een veel hogere prijs voor het edelmetaal. Dat kan verklaren waarom de Chinese centrale bank en douane uitgerekend nu de regels versoepelen. De Chinese goudmarkt kampt momenteel met een overschot aan goud, terwijl het edelmetaal in Europa en de Verenigde Staten niet aan te slepen is.

Ook Rusland versoepelde eerder dit jaar haar regels voor de export van goud. Normaal gesproken koopt de Russische centrale bank een groot deel van de binnenlandse productie op, maar dit jaar besloot ze daarmee te stoppen. Om de goudmijnsector tegemoet te komen verstrekte de regering permanente exportlicenties aan goudmijnen, waardoor zij hun product makkelijker op de internationale markt kunnen aanbieden. Vorig jaar exporteerde Rusland al veel meer goud naar het Verenigd Koninkrijk. We verwachten dat Rusland ook dit jaar veel goud naar Westerse landen zal exporteren.

Goud stroomt terug naar het Westen

Vorige week schreven we al over de goudexport van Zwitserland naar de Verenigde Staten. In april werd een recordhoeveelheid van 111,7 ton goud naar de VS geëxporteerd, omdat de goudprijs daar hoger lag. Op de Amerikaanse termijnmarkt betalen handelaren nog steeds een significante premie bovenop de spotprijs van goud. Handelaren profiteerden van dit prijsverschil door meer goud naar de VS te exporteren. Zo exporteerde ook Australië de afgelopen maanden veel meer goud naar de VS dan normaal.

Door de stijging van de goudprijs neemt de vraag naar goud vanuit China en India juist af. Prijsbewuste consumenten wachten met kopen en leveren door de hoge prijs meer sloopgoud in. Daardoor is de goudprijs in deze landen zelfs lager dan de internationale koers. Zoals we vorige week al lieten zien is de export van Zwitserland naar deze twee landen dit jaar bijna volledig opgedroogd. In plaats daarvan gaat het goud naar de Verenigde Staten, waar beleggers nog steeds in de rij staan om te kopen.

Totale goudexport Zwitserland sinds 2012

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines