Goudmarkt India en China herstelt van coronacrisis

Vorig jaar was goud door de coronacrisis bijzonder populair als veilige haven, maar dat was niet overal het geval. Terwijl Westerse beleggers massaal edelmetaal kochten droogde de vraag naar goud in landen als China en India juist bijna op. In veel Aziatische landen koopt men het edelmetaal overwegend als spaarmiddel en door de coronacrisis moet men die spaarpot juist weer aanbreken. Maar nu de economische vooruitzichten verbeteren trekt de vraag naar goud in deze landen weer aan. Dat blijkt ook uit nieuwe cijfers van de Zwitserse douane, die weer een flinke toename van de export laten zien.

Zo exporteerde Zwitserland in april ongeveer 40,2 ton goud naar China, goed voor een marktwaarde van $2,5 miljard. Dat was meer dan in heel 2020 en bovendien het hoogste volume in een maand sinds december 2019. Ook haalt India de laatste maanden aanzienlijk meer goud uit Zwitserland. In april ging het om een volume van 56,5 ton, in maart was het zelfs 82,6 ton. Tegelijkertijd zien we dat de import van edelmetaal in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de laatste maanden juist daalde. Deze volumes bewegen juist mee met de goudprijs, omdat Westerse beleggers meer goud kopen als de prijs stijgt.

Goudmarkt China en India trekt aan

Vorig jaar stroomde het goud nog grotendeels naar de VS en het Verenigd Koninkrijk, omdat Westerse beleggers hun toevlucht zochten in het edelmetaal. Door de prijsdaling in het eerste kwartaal van dit jaar nam de belangstelling voor goud weer af. De goudprijs zakte begin maart zelfs naar $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in een jaar tijd. Door die lage prijs begonnen mensen in India en China juist te kopen, zoveel zelfs dat de Chinese centrale bank toestemming gaf meer edelmetaal te importeren.

China en India zijn de grootste afzetmarkten voor fysiek goud. Deze twee landen zijn samen goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde vraag naar het edelmetaal. Toch zijn er van tijd tot tijd grote fluctuaties in de markt, zoals onderstaande grafiek laat zien. Deze grafiek heeft betrekking op de totale Zwitserse export van goud sinds begin 2012. We zien dat Westerse beleggers vooral goud kopen op momenten dat de prijs stijgt en dat niet-Westerse landen juist instappen als de prijs daalt. Zo ging er vorig jaar nauwelijks goud naar China en India. Deze dynamiek heeft per saldo een stabiliserend effect op de wereldwijde goudmarkt.

Goudmarkt China en India herstelt van coronacrisis (klik voor grotere versie)

Lees ook: 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines