Ook Rabobank introduceert negatieve rente

In navolging op ING en ABN Amro introduceert ook de Rabobank negatieve rente voor vermogende spaarders. Vanaf mei moeten rekeninghouders een half procent rente betalen over tegoeden boven de €1 miljoen. Dat is dezelfde grens die ING hanteert voor negatieve rente, terwijl ABN Amro pas rente in rekening brengt vanaf €2,5 miljoen. Naar schatting raakt deze maatregel ongeveer 400 particuliere klanten bij de Rabobank. Ook zakelijke klanten bij de Rabobank krijgen te maken met een negatieve rente boven de €1 miljoen. Deze maatregel treft ongeveer 6.600 zakelijke klanten.

Spaarders ontvangen de laatste jaren al bijna geen rente meer, maar nu moeten klanten voor het eerst rente betalen. Deze maatregel geldt momenteel alleen voor de meest vermogende klanten, maar het is niet uitgesloten dat die grens in de toekomst verder omlaag gaat. Zo lang de ECB een negatieve depositorente van 0,5% hanteert kost het de banken namelijk geld om spaargeld aan te houden. Tot en met vorig jaar juli hebben Europese banken al €22 miljard aan rente moeten afdragen aan de ECB. Daarvan was €2,2 miljard afkomstig van Nederlandse banken.

Alternatieven voor sparen?

Ondanks het feit dat banken sparen ontmoedigen blijven we dat als Nederlanders toch massaal doen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank hebben we gezamenlijk bijna een recordbedrag van €370 miljard op spaarrekeningen staan. Dat geld levert tegen de huidige rente niets op, terwijl de koopkracht door inflatie ieder jaar een stuk minder wordt. Daarom zoeken spaarders alternatieven die nog wel wat opleveren, zoals aandelen en vastgoed. Ook is goud een interessant alternatief, omdat het geen negatieve rente kent en op lange termijn haar koopkracht behoudt.

Voor spaarders met een langetermijnhorizon is het interessant om een deel van het vermogen in edelmetalen aan te houden. Binnen een beleggingsportefeuille biedt het extra spreiding en bescherming tegen valutarisico. Ook is het een van meest liquide instrumenten die je buiten het financiële systeem kunt bewaren, zonder tussenkomst van een bank of broker.

Wilt u goud kopen? Lees dan hier ons artikel met nuttige tips over beleggen in edelmetalen.