Opleving dollar door economisch optimisme

Het economische nieuws was beter dan verwacht, en de signalen over het handelsconflict tussen de VS en China waren positief. Dit leidde vorige week opnieuw tot stijgingen van activaprijzen en een toename van risicozoekende investeringsstromen. Er vond een vlucht uit veilige havens plaats, die ervoor zorgde dat de rendementen op schatkistpapier scherp stegen en de dollar sterker werd ten opzichte van elke andere G10-valuta. De opkomende markten scoorden wisselend.

De Zuid-Afrikaanse rand was wereldwijd de best presterende belangrijke valuta; dit kwam door het nieuws dat Moody de rating voor de staatsschulden van dat land niet verlaagde. De koers van de Braziliaanse real kelderde juist als gevolg van het nieuws dat de veiling van olie-exploratierechten daar mislukt was.

Deze week verschuift de aandacht weer naar de macro-economische cijfers. De belangrijkste gegevenspunten zijn de groei van het bbp (dinsdag) en de Amerikaanse inflatie (woensdag). Wel blijft eventueel nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China een bron van volatiliteit. Hieronder de belangrijke valuta in de detail.

Euro

De definitieve PMI-indices voor economische activiteit van oktober waren een positieve verrassing. Dit heeft naar ons idee niet de aandacht gekregen die het verdiende. De samengestelde index werd 0,4 punten naar boven bijgesteld en ligt nu duidelijk boven het kritieke niveau van 50, dat de grens aangeeft tussen een recessie en groei. Deze week komen we te weten of de Duitse economie in het derde kwartaal verdere krimp heeft weten te voorkomen – wat niet onbelangrijk is. In ieder geval wordt deze week weinig nieuws uit de eurozone verwacht en zal de handel in de euro dus waarschijnlijk bepaald worden door gebeurtenissen elders in de wereld.

Britse pond

De Bank of England kwam vorige week met een dovish verrassing. Bij het besluit om de rente stabiel te houden waren er twee onverwachte dissidenten – leden die eerder voor een renteverlaging hadden gepleit. Het Britse pond leed hieronder en eindigde de week meer dan 1% lager ten opzichte van de dollar.

Deze week krijgen we veel meer inzicht in het effect van de onzekerheid over de Brexit op de economie van het Verenigd Koninkrijk. De groei van het bbp in het derde kwartaal is waarschijnlijk door tijdelijke factoren gesteund, maar uit de werkgelegenheidscijfers zal duidelijker blijken hoe gezond de economie is.

Amerikaanse dollar

De 'second tier'-cijfers die vorige week in de VS verschenen, met name de ISM-index voor het ondernemersvertrouwen, waren vrij positief. We zagen een sell-off van Amerikaanse staatsobligaties die niet in verhouding stond tot het goede nieuws en de voorzichtige voortgang in de handelsgesprekken tussen de VS en China.

Het rendement van tienjarige Amerikaanse staatsobligaties komt nu in de buurt van het psychologische niveau van 2%, en vooralsnog biedt dit de dollar steun. We kijken uit naar de verklaring die Fed-voorzitter Powell woensdag voor de economische commissie van het Amerikaanse Congres zal afgeven. Hij zal daarin naar verwachting duidelijk maken of de Fed daadwerkelijk in de wacht staat, zoals bij de laatste bijeenkomst van het FOMC werd gesuggereerd.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • - Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • - Financiering van uw aankopen
  • - Marktkennis en valutadiensten op maat
  • - Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • - Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl