Opleving dollar door terugkeer risico-aversie; euro houdt stand

19 mei 2020 07:26:00 |  Categories: Financieel Comments
Opleving dollar door terugkeer risico-aversie; euro houdt stand

Zowel de dollar als de euro rallyden vorige week tegen de meeste andere belangrijke valuta. De enige noemenswaardige uitzonderingen waren hier en daar valuta uit opkomende markten. De Turkse lira vertoonde na de genadeloze sell-off van de afgelopen weken een soort ‘dead cat bounce’.

De grootste verliezers van vorige week waren de Nieuw-Zeelandse dollar en het Britse pond. Beide leden onder het optreden van hun respectievelijke centrale banken, die extra monetaire stimuleringsmaatregelen aankondigden of overwegen. Bij de RBNZ (Reserve Bank of New Zealand) ging het om kwantitatieve verruiming, bij de Bank of England om negatieve rentes.

Het spanningsveld tussen de bedroevende cijfers over de economie, die alle records breken, en het hoopgevende nieuws dat in de meeste landen het leven voorzichtig weer op gang komt en de aantallen coronagevallen dalen, bleef de markten gevangen houden. Woensdag verschijnen de notulen van de Fed-bijeenkomst, maar die zullen op dat moment al achterhaald zijn. Het PMI-rapport over de economische activiteit in de eurozone in mei, dat vrijdag verschijnt, zal actuelere informatie leveren. Er wordt een kleine opvering verwacht ten opzichte van de historische dieptepunten van vorige maand. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De cijfers over de industriële productie in de eurozone in maart en de daling van het bbp in het eerste kwartaal waren ongeveer zo rampzalig als verwacht. Wij denken dat de activiteit in de eurozone nu op het dieptepunt is, en verwachten, nu diverse landen de bewegings- en werkbeperkingen beginnen af te bouwen, herstel van de activiteit. Onze theorie zal vrijdag voor het eerst op de proef worden gesteld, want dan verschijnen de PMI-indices voor economische activiteit in mei – de meest actuele indicatie voor de toestand van de economie. Als er een opleving te zien is, zelfs vanaf een triest niveau, zou dat de markten kunnen verrassen. De gemeenschappelijke munt zou dan een opwaartse impuls kunnen krijgen.

Britse pond

Het bbp van het eerste kwartaal was iets minder desastreus dan verwacht, maar in dit cijfer komt alleen de krimp in maart terug. Bovendien begon de lockdown in het Verenigd Koninkrijk later dan in de meeste andere Europese landen. Het Britse pond had te lijden onder de indruk dat de Bank of England naar onconventionele manieren kijkt om het monetaire beleid verder te verruimen, en men de enorme begrotingstekorten, die gezien de economische krimp onvermijdelijk zijn, wil monetariseren. Ook het gebrek aan voortgang bij de Brexit-onderhandelingen lijkt nu weer een factor van betekenis te zijn voor de koers van het pond. Dinsdag verschijnen de arbeidsmarktcijfers, waaronder het aantal uitkeringsaanvragen. De stijging daarvan is de meest actuele graadmeter voor de toestand op de arbeidsmarkt.

Amerikaanse dollar

Wat ons betreft was het belangrijkste nieuws van vorige week dat de markten de grootschalige verkoop van staatsobligaties tot zich namen zonder dat dit een merkbaar effect op het rendement had. Schuldpapier van de belangrijkste overheden vinden overal ter wereld nog steeds gretig aftrek, en dat is – gezien de gigantische begrotingstekorten die binnenkort worden verwacht – goed nieuws voor de Amerikaanse overheid. Woensdag worden de notulen van de laatste Fed-bijeenkomst gepubliceerd, maar we denken dat de verklaring van voorzitter Powell voor de bankencommissie van de Senaat actuelere informatie zal geven over de stemming binnen de Fed.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl