Opnieuw rally pond door succesvolle uitrol vaccinaties

8 feb. 2021 13:12:00 door Frank Knopers |  Categories: Financieel Comments
Opnieuw rally pond door succesvolle uitrol vaccinaties

Risicoactiva blijven wereldwijd nieuwe recordwaarden bereiken – waarbij Amerikaanse aandelen aan kop gaan. Het Britse pond is tot nu toe de grote winnaar van 2021: de uitrol van het COVID-vaccinatieprogramma gaat in het Verenigd Koninkrijk sneller dan in alle andere grote landen ter wereld, en de prestaties van het pond geven aan dat men ervan uitgaat dat het Verenigd Koninkrijk de pandemie en de lockdowns sneller dan andere landen te boven zal komen. De euro heeft het door de slechte vaccinatieresultaten nog steeds moeilijk, en de dollar leverde vorige week opnieuw wisselende prestaties.

Deze week verschijnen niet veel cijfers. We verwachten dat de aandacht uit zal gaan naar de Amerikaanse inflatiecijfers, die woensdag verschijnen. Het valt ons op dat de inflatiecijfers van vrijwel elk G10-land in de afgelopen tijd behoorlijke opwaartse verrassingen lieten zien. Deze trend zal zich volgens ons voortzetten, want er is een veerkrachtige vraag die door de COVID-situatie momenteel op leveringsknelpunten stuit. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De signalen over de economie van de eurozone waren tegenstrijdig. Het bbp daalde in het vierde kwartaal licht – door de nieuwe lockdowns op grote delen van het Europese vasteland – maar de inflatie in januari was een stuk beter dan verwacht. De markten negeerden het inflatiecijfer echter een richtten zich op het trage vaccinatietempo. Als daar niets aan verandert, zal het economisch herstel veel langer op zich laten wachten. We denken dat de euro op korte termijn geen rally zal kunnen neerzetten, maar voor de lange termijn blijven we positief.

Britse pond

Het Verenigd Koninkrijk slaagt er nog steeds beter dan alle andere grote landen in zijn bevolking te vaccineren. Vooral de voorsprong ten opzichte van het Europese vasteland is nu groot. Deze kloof zorgde vorige week voor een koersstijging van het pond tegenover alle andere G10-valuta, en ook ten opzichte van de meeste valuta van opkomende markten. De Bank of England gaf het pond nog eens een steuntje in de rug door optimistischer te klinken en duidelijk te maken dat er geen negatieve rentes in het vooruitzicht zijn. Het belangrijkste nieuws wordt deze week de groei van het bbp in het laatste kwartaal van 2020. Wij denken dat dit cijfer nét positief zal zijn.

Amerikaanse dollar

Het Amerikaanse banenrapport gaf een wisselend beeld. Volgens de ‘establishment survey’ (de institutionele enquête voor het banenrapport) zijn er sinds oktober nauwelijks banen toegevoegd aan de Amerikaanse economie. Het huishoudensonderzoek schetst juist een positiever beeld: de werkloosheid is onverwacht met 0,4% gedaald, en daarvan komt niet meer dan een kwart door een daling van de arbeidsmarktparticipatie. We verwachten dat de Senaat akkoord gaat met een groot pakket stimuleringsmaatregelen.

De staatsobligatiemarkten hebben nog steeds zwaar te lijden onder de combinatie van de uiterst ‘dovish’ houding van de Federal Reserve, het op grote schaal uitgeven van obligaties om tekorten te financieren en het vooruitzicht van een groot pakket stimuleringsmaatregelen. Het rendement op dertigjarige staatsobligaties is sinds de dieptepunten in de zomer van 2020 met 80 basispunten gestegen. De dollar reageerde in deze periode in het algemeen negatief op de sell-off. Deze week wordt een grootschalige veiling van nieuwe staatsobligaties het belangrijkste aandachtspunt voor de handel.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl