Overzicht: De vijf best gelezen artikelen van 2018


Het jaar loopt bijna ten einde en dus is het tijd voor een overzicht van de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Welke onderwerpen uit onze nieuwsbrief vonden jullie het meest interessant? Hieronder een overzicht van de vijf meest populaire artikelen.

Nummer 1: Wat is er aan de hand op de aandelenmarkt?

Het meest populaire artikel van het afgelopen jaar is vrij recent, want die verscheen in de nieuwsbrief van een week geleden. We schreven over de daling van de aandelenkoersen en de turbulentie op de aandelenmarkt. Beleggers maken zich zorgen over de groei van de wereldeconomie en vrezen voor een verdere stijging van de rente.

De afgelopen drie maanden hebben de meeste aandelenmarkten in de wereld hun winst volledig verspeeld. In de Verenigde Staten staan de beurzen bijna 7% lager dan begin dit jaar, terwijl de verliezen in Europa nog groter zijn. De AEX index staat 11% lager dan begin dit jaar en laat daarmee het slechtste resultaat in jaren zien.

Veel handelsdagen in december werden met verlies afgesloten (Bron: CNBC)

Nummer 2: Rentecurve bijna omgekeerd, voorbode voor nieuwe crisis?

Het tweede meest gelezen artikel gaat over een zorgwekkend signaal op de obligatiemarkt. Voor het eerst sinds 2007 dreigt de rentecurve weer negatief te worden. Dat betekent dat de rente op kortlopende staatsleningen hoger is dan die van obligaties met een langere looptijd. Hieruit kunnen we afleiden dat beleggers bereid zijn meer te betalen om hun geld voor een langere periode in staatsleningen te parkeren.

Een omgekeerde rentecurve is een redelijk betrouwbare indicator voor een recessie. Beleggers stappen uit aandelen en risicovolle beleggingen en brengen hun vermogen naar veilige havens als staatsleningen en edelmetalen. De laatste zeven recessies werden voorafgegaan door een omgekeerde rentecurve. Een ontwikkeling die we dus in de gaten moeten houden!

Rentecurve dreigt opnieuw negatief te worden (Bron: St. Louis Fed)

Nummer 3: Waarom daalt de olieprijs?

Een economische crisis gaat gepaard minder economische activiteit en daarom gaat deze vaak gepaard met een daling van de olieprijs. De afgelopen drie maanden zijn niet alleen de aandelenkoersen hard onderuit gegaan, ook is de prijs van olie aanzienlijk gedaald. Werd er in de zomer nog een prijs van $70 tot $80 betaald voor een vat olie, op het moment van schrijven minder dan $50.

In dit artikel leggen we de belangrijkste redenen uit waarom de olieprijs in korte tijd zo sterk gedaald is. Enerzijds zien we onzekerheid over de groei van de economie, waardoor handelaren minder olie inkopen. Aan de andere kant zagen we dat de sancties tegen Iran veel soepeler waren dan eerder werd aangenomen. Daardoor kan dit land nog steeds olie op de markt brengen, waardoor het aanbod groter is dan eerder werd verwacht.

Olieprijs is in korte tijd met 20% gedaald (Bron: Bloomberg)

Nummer 4: Nieuwe cijfers over de goudmarkt vrijgegeven

Onze top vijf is natuurlijk niet compleet zonder een artikel over de goudmarkt. Het vierde meest gelezen stuk op onze site gaat over de goudvoorraden in Londen. De LBMA publiceerde nieuwe cijfers van de goudtransacties die daar dagelijks plaatsvinden. De publicatie van cijfers over het dagelijkse handelsvolume is een belangrijke doorbraak voor de LBMA, maar daarmee is het werk nog niet klaar. De organisatie wil ook meer inzicht krijgen in de herkomst van het goud, om edelmetaal met een dubieuze herkomst beter op te kunnen sporen. Bekijk hier onder het interview met Ruth Crowell van de LBMA.

Nummer 5: Goldman Sachs: "Goed moment om uit aandelen te gaan"

We maken de top vijf compleet met het advies van Goldman Sachs om uit aandelen te stappen. Analisten van de bank schreven in november dat ze rekening houden met een aantal zeer magere jaren. De bank adviseert klanten om hun positie in aandelen af te bouwen en meer defensieve beleggingen in de portefeuille op te nemen. Analisten van de bank merken op dat aandelen momenteel vanuit een historisch perspectief relatief duur zijn en dat het neerwaartse potentieel veel groter is dan het opwaartse potentieel.

In welke fase van de cyclus zitten we? (Bron: Wikipedia)