Overzicht: Eurazië gaat voor goud

Vrijwel alle landen op het Euraziatische continent hebben de afgelopen jaren goud aan hun reserves toegevoegd. We hebben al veel geschreven over de goudaankopen van Rusland en China, maar dat zijn zeker niet de enige landen. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat er veel meer landen hun voorraden aanvullen. India is de laatste twee jaar ook weer actief op de goudmarkt, nadat ze in 2009 een pluk van 200 ton overnamen van het IMF.

Kazachstan en Oezbekistan hebben de laatste jaren op structurele basis edelmetaal gekocht, terwijl de Filipijnen en Zuid-Korea vooral in 2011 en 2012 grootschalige aankopen deden. Ook kleinere economieën voegden edelmetaal aan hun reserves toe, zoals Tadzjikistan, Mongolië, Kirgizië en Bangladesh. In tien jaar tijd hebben zij hun goudvoorraad weten uit te breiden van enkele tonnen naar 15 tot 22 ton. Onderstaande grafiek laat de toename van de voorraden van deze landen zien.

Aziatische landen voegen goud aan reserves toe

Aziatische landen kopen goud

Sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn centrale banken netto kopers van goud. Vorig jaar voegden ze een recordhoeveelheid goud aan hun reserves toe en dit jaar lijken we opnieuw op een record af te stevenen. Vooral opkomende economieën zijn actief aan het goud kopen, omdat deze landen naar verhouding over relatief weinig edelmetaal beschikken.

In de afgelopen tien jaar voegden centrale banken gezamenlijk 4.000 ton edelmetaal aan hun voorraden toe. Daarvan nemen Rusland en China dus meer dan de helft voor hun rekening. Onderstaand kaartje laat zien welke landen op het Euraziatische continent de afgelopen tien jaar goud hebben gekocht.

Lees ook: Mongolië voegt bijna 15 ton goud aan reserves toe

Bijna alle landen op het Euraziatische continent hebben goud gekocht

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines