Palladium duurder dan goud


De prijs van palladium is de afgelopen maanden hard gestegen en ging deze week zelfs de goudprijs voorbij. Op woensdag werd een recordbedrag van €1.095 betaald voor een troy ounce palladium, een paar euro meer dan de prijs van goud op dat moment.

De prijs van palladium is de afgelopen maanden hard gestegen als gevolg van een krap aanbod en een hogere vraag. Ook is er meer speculatieve belangstelling voor het edelmetaal, wat de prijs verder opdrijft. Analist Jonathan Butler van de bank Mitsubishi gaf tegenover Reuters een korte toelichting op de situatie. Hij zei het volgende:

"We hebben een krappe markt, aanbod dat niet toeneemt, stijgende vraag en daar bovenop ongetwijfeld wat speculatieve vraag dat de prijs naar een all-time high drijft. Voorlopig zien we dat niet veranderen. Er blijft vraag naar het edelmetaal voor industriële toepassingen en speculanten dekken hun posities af. De leasemarkt is erg krap en palladium is in backwardation. We kunnen op korte termijn dus een nog hogere prijs voor palladium zien."

Sinds augustus is de prijs van het edelmetaal meer dan 30% gestegen, waarmee het beter presteerde dan goud, zilver en platina. Waarom uitgerekend palladium zo goed presteert is lastig te zeggen. Een mogelijke verklaring is dat het edelmetaal voornamelijk gebruikt voor katalysatoren van benzine-auto's, terwijl platina wordt gebruikt voor dieselauto's. Door strengere milieueisen en restricties op dieselauto's zal de voorkeur van consumenten meer verschuiven naar de benzine-auto. Dat kan verklaren waarom de palladiumprijs zo hard stijgt.

Een andere verklaring is dat Rusland een van de grootste producenten van palladium is. De oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen en de mogelijkheid van nieuwe sancties zouden gevolgen kunnen hebben voor de beschikbaarheid van dit edelmetaal. Dit vooruitzicht in combinatie met een stijgende prijs trekt natuurlijk ook speculanten aan.

Goud versus palladium

De laatste keer dat palladium duurder was dan goud was in de periode van 1999 tot 2002. Het verschil was het grootste in 2001, toen palladium bijna vier keer zo duur was als het gele metaal. Ook opvallend was de koersbeweging in de zomer van 2008, toen de palladiumprijs in korte tijd meer dan halveerde ten opzichte van de goudprijs.

Kijken we naar de prijsontwikkeling over de afgelopen 25 jaar, dan zien we dat er gedurende deze periode gemiddeld twee keer zoveel werd betaald voor goud als voor palladium. Vanuit dat perspectief gezien lijkt palladium op dit moment overgewaardeerd ten opzichte van goud. Maar resultaten uit het verleden geven natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Palladium was deze week even duurder dan goud (Bron: pmtrend.com)