Perth Mint schroeft productie zilveren munten op


De Perth Mint heeft de productie van zilveren munten in september flink opgeschroefd, zo blijkt uit de verkoopcijfers die het munthuis maandelijks publiceert. De afgelopen maand rolde er in totaal 3,35 miljoen troy ounce aan zilveren munten en zilverbaren van de band, meer dan vier keer zoveel als een maand eerder.

Het lijkt erop alsof de Perth Mint een nieuwe productiehal in gebruik heeft genomen, omdat er de afgelopen drie jaar zeldden meer dan een miljoen troy ounce zilver van de band rolde. De volgende grafiek laat de maandelijkse productie van beleggingszilver zien sinds maart 2012.

Ook de verkoop van gouden munten en goudbaren trok nam in september toe. De Perth Mint verkocht deze maand 63.791 troy ounce, het hoogste niveau in een jaar tijd en bijna een verdubbeling ten opzichte van de 33.390 troy ounce een maand eerder.


Stormloop op zilveren munten

De Perth Mint profiteert van de stormloop op zilveren munten. Munthuizen in de VS en Canada kunnen de vraag amper aan, waardoor beleggers op zoek gaan naar alternatieven. Daardoor neemt de druk op andere munthuizen toe.

Er is specifiek belangstelling voor zilveren munten en munthuizen kunnen niet genoeg produceren om aan de vraag te voldoen. Daardoor lopen de premies op. Van een tekort aan fysiek zilver is nog geen sprake.

Van ETF zilver naar fysiek zilver

We zien de voorkeur van beleggers verschuiven van papieren afgeleiden zoals exchange traded funds (ETF’s) richting fysiek bezit. De voorraad zilver in ETF’s zakte deze week nog naar het laagste niveau sinds juli 2013. De afgelopen maand daalde hun positie in zilver met 1,4 procent.

Lage zilverprijs

De zilverprijs in dollars bereikte in augustus het laagste niveau in zes jaar tijd, terwijl de zilverprijs in euro’s eind vorig jaar een dieptepunt bereikte. Sindsdien is zilver alweer tien procent in prijs gestegen. Beleggers die wachten op een lagere prijs zien dit als een goed moment om in te stappen of posities uit te breiden.

Zilver is op dit moment relatief goedkoop ten opzichte van goud. Ook dat is voor sommige beleggers reden om nu voor zilver te kiezen. Het ‘poor man’s gold’ is momenteel 75 keer zo goedkoop als goud, veel goedkoper dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Sinds het uitbreken van de financiele crisis zien we een toenemende vlucht richting tastbare bezittingen. Ook edelmetalen winnen aan populariteit, omdat deze buiten het financiele systeem bewaard kunnen worden en intrinsieke waarde hebben. Edelmetalen worden nog steeds gezien als een veilige haven in tijden van crisis.