Perth Mint verkocht 56% meer zilveren munten in 2015

De Perth Mint heeft vorig jaar 56% meer zilveren munten verkocht dan in 2014, zo blijkt uit de nieuws cijfers die onlangs naar buiten zijn gebracht. In totaal rolde er bijna 1,16 miljoen troy ounce aan zilveren munten en ruim 455.000 troy ounce aan gouden munten en goudbaren van de band bij het Australische munthuis.

Tot en met augustus liep de productie van zilveren beleggingsmunten bij de Perth Mint gelijk op met voorgaande jaren. In deze periode was het munthuis al bezig met de productie van een nieuwe beleggingsmunt, de zilveren Kangaroo van 1 troy ounce. Deze munt werd in het najaar op de markt gebracht als betaalbaar alternatief voor de bekende zilveren Maple Leaf en zilveren Eagle munten en werd gelijk goed verkocht door een acuut tekort aan beleggingsmunten.

Meer zilveren munten

Daardoor bleef de productie van zilveren beleggingsmunten ook in de tweede helft van het jaar volop draaien bij het Australische munthuis, met als resultaat dat voor het eerst de grens van 1 miljoen troy ounce doorbroken werd. De daling van de zilverprijs gaf een significante stimulans aan de verkopen.

Dat lijkt een kleinigheid met de 47 miljoen troy ounce aan zilveren munten die bij de US Mint van de band rolden, maar daarbij moet niet vergeten worden dat de Perth Mint een zeer groot assortiment van verschillende munten voert. Naast verschillende 1 troy ounce munten verschijnen er ook elk jaar weer nieuwe ontwerpen van 5 troy ounce, 10 troy ounce en 1 kilo munten uit de Lunar, Kookaburra en Koala series.


Verkoop zilveren munten Perth Mint

Minder gouden munten

De verkoop van gouden munten en baren liep het afgelopen jaar minder hard, want de totale productie viel met 455.630 troy ounce bijna 12% lager uit dan in 2014. Vanaf september tot en met december waren de verkoopcijfers goed, maar onvoldoende om te compenseren voor een relatief zwakke vraag in de eerste helft van het jaar. De volgende grafiek laat dat goed zien.
Verkoop gouden munten Perth Mint