Perth Mint verkoopt record aan goud en zilver
De sterk toegenomen vraag naar goud en zilver leverde de Perth Mint een recordwinst op. Het Australische munthuis behaalde in de tweede helft van 2015 een omzet van $4,4 miljard en een winst voor aftrek van belastingen van $24,9 miljoen.

Volgens directeur Richard Hayes zijn de goede resultaten te danken aan een hernieuwde vraag naar goud en zilver als veilige haven, een vraag die is toegenomen door onzekerheid over de wereldeconomie en het financiële systeem.

Hayes zag in de tweede helft van 2015 vooral een sterke vraag naar gegoten goudbaren vanuit China, terwijl de munten en baren juist in de Verenigde Staten en Duitsland als warme broodjes over de toonbank gingen.

De recordwinst is vooral te danken aan toegenomen vraag naar fysiek goud en zilver, maar ook aan kostenbesparingen valt nog veel te winnen. Volgens de topman van de Perth Mint kan daar de komende jaren nog $8,5 miljoen op bespaard worden, waarvan $5,5 miljoen nog dit jaar gerealiseerd kan worden.


Zilveren Kangaroo

De Perth Mint lanceerde in de tweede helft van vorig jaar de zilveren Kangaroo, precies op het moment dat de vraag naar zilveren munten zeer hoog was. De daling van de zilverprijs naar het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd was voor veel beleggers reden om zilveren munten te kopen. Daardoor wist de Perth Mint haar doelstelling van 5 miljoen troy ounce aan beleggingsmunten in een paar maanden al te overtreffen.

De Perth Mint staat bekend om haar ruime assortiment van beleggingsmunten, maar dat is slechts een klein gedeelte van al het edelmetaal dat het munthuis verkoopt. In de tweede helft van het afgelopen jaar verwerkte de smelterij in totaal 150 ton goud en 300 ton zilver. Een groot gedeelte daarvan is afkomstig van Australische goudmijnen en vindt uiteindelijk haar weg naar Azië.

Naast het smelten van goud en zilver heeft de Perth Mint ook een grote kluis voor opslag van edelmetalen. In die kluis lag eind vorig jaar voor $2,5 miljard aan edelmetalen van klanten opgeslagen.