Platina bereikt hoogste niveau in zes jaar


Platina bereikte deze week de hoogste koers in zes jaar. De prijs van het edelmetaal steeg tot $1.270 per troy ounce, gedreven door aanhoudende krapte in de platinamarkt. Volgens smelterij Johnson Matthey was er vorig jaar een tekort van 390.000 troy ounce. Daarmee was 2020 het tweede jaar op rij met een tekort in de platinamarkt. Dat terwijl de prijs van het edelmetaal relatief laag is ten opzichte van palladium.

Speculanten verwachten dat de vraag naar platina de komende tijd verder zal toenemen, naarmate de wereldeconomie herstelt en de autoverkopen aantrekken. Platina is door haar unieke eigenschappen zeer geschikt voor gebruik in katalysatoren van auto's, die de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen beperken. Door strengere milieueisen zal de vraag naar het edelmetaal verder toenemen.

Platinaprijs bereikte hoogste niveau in zes jaar

Platina versus palladium

De prijs van platina zakte in maart vorig jaar nog naar een dieptepunt van minder dan $600 per troy ounce. Veel beleggers vreesden een scherpe economische terugval en verkochten daarom posities in grondstoffen. Door de steunmaatregelen van overheden en centrale banken bleef de economie overeind en trok de markt voor platina weer aan. De platinaprijs krabbelde daardoor weer uit het dal, maar het edelmetaal bleef relatief goedkoop ten opzichte van zowel goud als palladium.

"Een optimistisch vooruitzicht ten aanzien van de industriële vraag en de vraag naar auto's, strengere emissieregels en de zwakte in de dollar van de laatste dagen hebben de platinaprijs opgedreven", zo verklaarde grondstoffenanaliste Georgette Boele van ABN Amro tegenover Bloomberg. Daarmee is niet gezegd dat de rally voorbij is, want op de lange termijn voorziet ze nog meer opwaarts potentieel.

Het marktaandeel van platina in de auto-industrie is de laatste 15 jaar steeds verder gedaald ten gunste van palladium. Daardoor is de prijs van palladium de afgelopen vijf jaar verviervoudigd, van iets meer dan $500 naar ongeveer $2.200 per troy ounce. Het edelmetaal werd steeds duurder ten opzichte van platina, waardoor meer autofabrikanten nu overstappen op platina.

Platina was begin dit jaar al relatief goedkoop tegenover andere edelmetalen (Bron: ABN Amro)

Inhaalslag voor platina

Begin dit jaar schreef Boele al dat platina dit jaar een inhaalslag zou maken, omdat het edelmetaal zou profiteren van toenemende industriële vraag en krapte in de markt. Productieproblemen bij een grote platinamijn in Zuid-Afrika hebben deze trend alleen maar versterkt. De platinaprijs schoot op 10 februari meer dan 6% omhoog, de grootste stijging op één dag sinds februari 2005.

De platinaprijs is sinds het begin van dit jaar al behoorlijk opgelopen. Toch is het volgens de analiste van ABN Amro nog steeds interessant om in platina te beleggen. Ze verwacht een prijs van $1.300 per troy ounce voor het einde van dit jaar en zelfs $1.500 per troy ounce eind volgend jaar.

De inhaalslag wordt niet alleen gedreven door de auto-industrie, maar ook door toegenomen vraag naar platina sieraden in China. Bovendien zijn er steeds meer beleggers die vanwege de ongekende monetaire en fiscale stimulering hun toevlucht zoeken in edelmetalen. Als beschermen tegen inflatie kopen beleggers niet alleen goud en zilver, maar ook steeds vaker platina munten.

Ook in 2020 was er een tekort aan platina (Bron: Johnson Matthey)

Klik hier voor platina munten

Klik hier voor palladium munten

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines