Platina profiteert van positief sentiment door coronavaccin

In november stonden de financiële markten in het teken van optimisme over nieuwe coronavaccins. Aandelenkoersen schoten omhoog, terwijl beleggers veilige havens in de verkoop deden. Daardoor kwamen de prijzen van goud en zilver onder druk te staan. Platina, een edelmetaal dat vooral industriële toepassingen kent, profiteerde juist van het positieve sentiment onder beleggers. Sterker nog, het edelmetaal behaalde in november zelfs de grootste maandelijkse prijsstijging sinds de financiële crisis van 2008.

De platinaprijs ging in november van $840 naar $980 per troy ounce, een waardestijging van meer dan 16%. Dat rendement komt voor een gedeelte door de zwakkere dollar, maar ook in euro's noteerde het edelmetaal afgelopen maand een significante stijging van ruim 13%. Daarmee deed platina het zelfs beter dan palladium, dat de laatste jaren sterk in prijs is gestegen en inmiddels meer dan twee keer zo duur is geworden. Historisch gezien was platina het duurdere edelmetaal, maar het is nu ingehaald door zowel palladium als goud.

Platinaprijs is vanaf dieptepunt in maart met 50% gestegen

Meer belangstelling voor platina

De relatief lage prijs van platina is opmerkelijk, want de World Platinum Investment Council (WPIC) verwacht dit jaar opnieuw een tekort. De vraag van beleggers is toegenomen, terwijl het aanbod juist daalde door productieproblemen in Zuid-Afrikaanse mijnen. Voor volgend jaar voorziet de organisatie een herstel van de platinaproductie, maar door verbeterde economische vooruitzichten zal ook de industriële vraag aantrekken. Daardoor blijft de platinamarkt ook volgend jaar nog krap, aldus het WPIC.

De vraag naar platina kan een extra impuls krijgen door een toegenomen belangstelling voor platina sieraden. Het edelmetaal is relatief goedkoop geworden ten opzichte van goud en palladium, waardoor meer consumenten het zullen overwegen. Het horlogemerk Omega heeft al een platina versie gemaakt van de Seamaster Diver 300M, het horloge dat Daniel Craig draagt in de nieuwste James Bond film 'No Time to Die'. Volgens Bloomberg stappen ook andere horlogemerken in deze markt door nieuwe platina varianten uit te brengen.

Volgens Trevor Raymond van de WPIC neemt de vraag naar platina sieraden wereldwijd weer toe. Voor de Chinese markt voorziet hij volgend jaar een toename van 13% in de vraag naar het edelmetaal. Prijsbewuste consumenten geven daar steeds vaker de voorkeur aan platina, dat minder hard in prijs is gestegen dan goud. Zo kost een troy ounce platina op het moment van schrijven $1.026, terwijl hetzelfde gewicht in goud voor $1.868 over de toonbank gaat. Chinese juweliers profiteerden in maart van de lage platinaprijs door extra voorraden aan te leggen. Dat brengen ze met nieuwe sieradencollecties weer op de markt.

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Wilt u beleggen in platina? Klik dan hier voor munten en baren of hier voor platina in combinatie met opslag in Zwitserland. Die laatste optie is vrijgesteld van btw en daarmee nog aantrekkelijker voor beleggers.