Platinamijnen lanceren World Platinum Investment Council


Zes grote producenten van platina hebben hun krachten gebundeld en lanceerden deze week een nieuwe belangengroep voor de sector: de World Platinum Investment Council (WPIC). Deze belangengroep heeft als doel het beleggen in platina toegankelijk te maken voor een groter aantal beleggers. De zes platinamijnen achter dit initiatief zijn Anglo American Platinum, Aquarius Platinum, Impala Platinum Holdings, Lonmin, Northam Platinum en Royal Bafokeng Platinum. 


Het World Platinum Investment Council richt zich vooral op institutionele beleggers en zeer vermogende particulieren en hoopt deze doelgroep te bereiken door betere informatievoorziening over de platinamarkt. Het initiatief is vergelijkbaar met de World Gold Council voor goud en het Silver Institute voor zilver.

In eerste instantie gaat de WPIC zich bezighouden met informatievoorziening voor beleggers, maar op de langere termijn wil het instituut ook gaan samenwerken met financiële instellingen om beleggingsproducten op de markt te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een platina-ETF of een tracker van platinamijnen.

Chris Griffith, de directeur van Anglo American Platinum gaf namens alle deelnemende partijen de volgende toelichting:

“Het World Platinum Investment Council is opgericht met als doel beleggers te helpen betere beslissingen te nemen ten aanzien van hun belegging in fysiek platina. Wij geloven in een grotere transparantie, objectieve informatie en een breder aanbod aan beleggingsproducten. Dat zal uiteindelijk zorgen voor een meer duurzame beleggingsmarkt.”

Paul Wilson is aangesteld als directeur van het nieuwe World Platinum Investment Council. Hij gaf de volgende verklaring:

“Tot op de dag van vandaag wordt het potentieel van platina als belegging grotendeels over het hoofd gezien. Wij geloven dat platina door veel beleggers gezien zal worden als een interessante belegging, wanneer we de optie om te beleggen in platina voor een groter publiek zichtbaar kunnen maken. De prestatie van platina als beleggingsobject van de afgelopen twintig jaar ondersteunt deze bevinding.”

Binnen niet al te lange termijn zal de WPIC haar eerste kwartaalrapport uitbrengen, waarin de vraag- en aanboddynamiek van de platinamarkt in het derde kwartaal van 2014 uiteen wordt gezet. Geinteresseerden kunnen dit rapport gratis ontvangen door zich in te schrijven op www.platinuminvestment.com.